divendres, 19 de març del 2021

Vacuna COVID i infancia

 Comencen els primers estudis de la vacuna de la COVID-19 en la població pediàtrica per avaluar l’eficàcia, la seguretat, la dosi i el grau de protecció de la vacuna en els infants

 Fa poques setmanes que l’Agencia Europea del Medicament autoritzava la comercialització de  la vacuna Janssen / Johnson & Johnson a tota la Comunitat Econòmica Europea. És un gran noticia per la lluita contra la pandèmia per coronavirus, perquè aquesta vacuna que s’afegeix a les tres ja autoritzades (Pfizer, Moderna, Astra-Zeneca) i suposarà disposar d’un major nombre de vacunes i així avançar en l’objectiu de la vacunació universal de la població. A més la vacuna Janssen / Johnson & Johnson té l’avantatge que només requereix una dosi per aconseguir una bona protecció davant el coronavirus.

Però, cap de les quatres vacunes disponibles té autoritzat el seu ús en la població pediàtrica. Mentre la vacunació va avançant, com per exemple a Israel que ja té vacunada una nombre significatiu de població, o els Estats Units que ja ha vacunat més de 50 milions de persones (a casa nostre desafortunadament el ritme de vacunació és encara molt lent), la vacunació contra la COVID-19 a la població infantil està relegada.

La pandèmia també està afectant a la població pediàtrica, a Catalunya més de 77.400 d’infants han estat infectats amb SARS-CoV-2 (a Estats Units més de 3 milions i almenys 266 han mort , 2 de cada 3 d’aquestes defuncions eren infants afroamericans o llatins). Però no només estan patint els efectes físics de la COVID-19, els infants també estant afectats socialment (aïllament d’ amics i familiars, tancament d’escoles, llocs d’oci o equipaments  esportius, dificultats econòmiques ...) a més d’estar patir un empitjorament de la seva salut mental.

La bona noticia és que Moderna ha iniciat un estudi, anomenat KidCOVE,  que ajudarà a avaluar l’eficàcia, la seguretat, la dosi i el grau de protecció d’aquesta vacuna en la població pediàtrica entre 6 mesos i 12 anys. A més Moderna i Pfizer ja tenen en marxa proves en adolescents entre 12 i 17 anys. A Catalunya l’Hospital Sant Joan de Deu està recaptant pacients per realitzar un estudi en infants entre 5 i 17 anys. Tot i que, al ritme que avança la investigació, és possible que els resultats d’aquests estudis pels infants menors de 12 anys no estiguin disponibles fins l’any que ve.

Això significarà que els nens i nenes, 15% de la població de Catalunya, no començarien a vacunar-se fins l’any vinent, i que a més del perjudici que això suposarà per la tornada a la normalitat de la vida dels infants, no podrem aconseguir, en el millor dels casos, la vacunació universal a fins l’any pròxim.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada