divendres, 26 de març del 2021

Acceptar la diversitat

 Tots els essers humans som iguals, tot i que tots som diferents. Entre els essers humans hi ha diferències físiques, intel·lectuals, a més d’una diversitat de tradicions, creences, ètnies, cultures... i aquesta diversitat conforma la vida mateixa.  

Heu d’ensenyar als vostres infants a comprendre que la diversitat forma part de la vida. Cal ensenyar-los a respectar i a aprendre de les diferencies. Penseu, però, que un infant respectuós amb les diferencies ho és si la seva família ho és, així que sigueu un exemple.

 No és qüestió de que tolerin les diferencies, sinó de que acceptin i respectin la diversitat. Perquè no és el mateix tolerar que acceptar. Han de respectar la diversitat, aprendre de les diferencies i aprofitar la diversitat per a créixer .

 

Els infants no neixen amb prejudicis, no discriminen per se a cap altre infant per les seves característiques (físiques o intel·lectuals) o per les seves tradicions o creences o color de la seva pell. Perquè a discriminar com a acceptar la diferencia se n’aprèn. Una manera d’aprendre a acceptar la diversitat és llegir llibres amb els infants que mostrin una representació respectuosa de la diversitat.

Aquí teniu dos llistes de recomanacions (hi ha moltes més si navegueu per les xarxes) de contes per a ensenyar a acceptar i respectar la diversitat.

 Llibres per treballar l’atenció a la diversitat

https://somdocentsblog.wordpress.com/2018/04/09/10-llibres-per-treballar-latencio-a-la-diversitat/

  1.  El Soldadet de plom. Un conte clàssic sobre la diversitat.
  2.  L’aneguet lleig. Una metàfora sobre les persones diverses i les diferents etapes de creixement que viuen els infants.
  3. Por cuatro esquinitas de nada. Un conte que parla sobre la diferència, la integració i la inclusió.
  4.  El cazo de Lorenzo. Ho fem sovint, assenyalem les diferències i les convertim en fets negatius.
  5. Elmer. Conte d’un elefant de mil colors: verd, blau, blanc, rosa, groc… que busca tenir el mateix color de pell que els demés.
  6. Cuentos para descubrir inteligencias. Una sèrie de contes i propostes d’activitats perquè puguin descobrir quins són els seus talents i potencials amagats.
  7. El llibre negre dels colors. Ens apropa a la diversitat de la ceguesa.
  8. El punt. Qui sóc? On sóc? D’on puc partir? Una oportunitat fantàstica per desenvolupar la nostra capacitat d’expressar-nos i consolidar la nostra personalitat.
  9.  Otra cosa. Un conte que fomenta el respecte envers els altres.
  10.  Érase una vez un bosque. Parla de la diversitat i dels conflictes que es produeixen en la convivència.

 Contes imprescindibles sobre diversitat

https://yotambienleo.com/10-cuentos-imprescindibles-sobre-diversidad/

  1. Elmer: Conte d’un elefant de mil colors: verd, blau, blanc, rosa, groc… que busca tenir el mateix color de pell que els demés
  2.  La mariposa de las 3 antenas. Un conte il·lustrat sobre la síndrome de Down.
  3. El cazo de Lorenzo: Ho fem sovint, assenyalem les diferències i les convertim en fets negatius.
  4. Tengo síndrome de Down. Sobre els nens amb la síndrome de Down,
  5.  Habla María. Una novela gráfica sobre el autismo.
  6. La girafa del coll curt. L’Ester és una girafa que no va créixer com les altres.
  7. Colección cuentos para sentir (Todos somos diferentes). Bambú el koala. Un conte sobre autisme
  8. La tortuga Marian. Un conte sobre la síndrome de Down.
  9.  Lola la loba. Un conte sobre la discapacidad física. Urko el osezno. Un conte sobre el trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH). 
  10. Otros libros de esta colección: Cirilo el cocodrilo (sobre diferencies físiques), El grillo Benito (sobre la sordesa), Sofía la golondrina (sobre la diversitat sensorial) o El canguro Arturo (sobre l’obesitat infantil).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada