dissabte, 13 de març del 2021

La pandèmia està impactat sobre la salut mental dels vostres fills i filles. Sabeu com podeu detectar-lo? Com podeu ajudar-los?

La pandèmia, per el nou coronavirus que estem patint des de començaments de l’any 2020, és essencialment una malaltia infecciosa d’abast mundial que produeix fonamentalment una malaltia respiratòria, que freqüentment és més greu quan més gran és la persona afectada.

Però esta pandèmia no és únicament una infecció vírica del nostre organisme també infecta de por i d’inseguretat a tota la població, també als infants. A més la pandèmia té associades mesures restrictives que s’han establert per a contenir-la que també estan suposant un augment de l’estrès personal i dels conflictes i problemes a les famílies.

 L’impacte d’aquesta crisis sanitària des del punt psicològic, emocional i social està encara per calibrar, però ja podem observar l’efecte de l’esgotament emocional que tots aquests factors ressenyats estan produint en infants i adolescents. Aquest esgotament emocional es manifesta especialment amb símptomes d'ansietat i depressió. Tots aquests elements estan empitjorant la salut mental i la qualitat de vida de les persones, i de forma més destacada en infants i adolescents que en la població adulta.

 

La majoria de les famílies, afortunadament, han enfrontat positivament la pandèmia i les mesures de restricció. L’impacte sobre la salut mental dels infants ha estar major en les famílies amb infants més petits, amb estatus socioeconòmic més baix o en famílies vulnerables. Igualment les famílies amb habitatges més petits també han tingut més dificultats per a enfrontar-se a la tensió que produeix la pandèmia. Tanmateix els infants i adolescents amb discapacitats intel·lectuals o físiques o trastorns mentals previs, com trastorn d’atenció i hiperactivitat, autisme..., han estat un grup especialment vulnerable al deteriorament de la salut mental per l’estrès que provoca la pandèmia i les mesures restrictives, però no només els que tenien trastorns previs, tots els infants estan vivint en unes circumstàncies (de por, d’incertesa o d’inseguretat) que poden haver fet empitjorar el seu estat emocional.


Com detectar-lo

Cada nen o nena respon de manera diferent davant d’una situació d’estrès. La por i la inseguretat són dos potents factors angoixants que poden produir un intens malestar però que no sempre és evident. Les famílies heu de vigilar cert canvis en el comportament de les vostres criatures per esbrinar si estan patint algun malestar emocional. Alguns dels canvis que heu de tenir en compte per a detectar aquest malestar psicològic són:

  •   Plor excessiu o irritació en infants més petits.
  • Torna a fer comportaments que havia superat (pèrdua control d’orina, malson, insomni, rebequeries...)
  •   Està irritable o preocupat o trist en excés.
  •  Té hàbits alimentaris o de son poc saludables.
  •   Hi ha una baixada del rendiment escolar o un rebuig a anar a l’escola.
  • Té dificultats d’atenció i concentració.
  • Evita activitats que abans li agradaven
  •  Es queixa de molèsties físiques (mals de cap, mal de panxa, palpitacions...) poc específiques o inexplicables.

Com els podeu ajudar

No cal que espereu a trobar símptomes d’alteració emocional en les vostres criatures per aplicar mesures correctores, perquè aquest decàleg de consells que us deixo aquí, és tant útil per evitar que aparegui com per a intentar solucionar el malestar emocional dels vostres infants o adolescents:

  1. Parleu i responeu a les seves preguntes sobre la pandèmia de la COVID-19.
  2. Faciliteu que puguin expressar els seus sentiments. Cada criatura té la seva pròpia manera d’expressar les emocions. Segurament els més grans ho faran amb paraules i en els més petit amb dibuixos.
  3. Doneu-los seguretat. En les actuals circumstancies tan plenes d’incerteses i pors, els infants necessiten sentir-se segurs.
  4. Controleu la quantitat i la qualitat de la informació que estan rebent. Els infants poden magnificar la informació que reben sobre la pandèmia (xifra de morts, nombre de gent ingressada...) pels diferents canals.
  5. Mantingueu les rutines familiars de la vida diària. Respecteu els horaris d’escola, d’oci, anar a dormir...
  6. Establiu hàbits de vida saludable. Menjars saludables i ben equilibrats, activitat física diària, dormir el temps necessari... Una actualització de la vella màxima, mens sana in corpore sano, una ment sana en un cos sà.
  7. Faciliteu que puguin contactar amb els seus amics i familiars.
  8.  Passeu temps amb els vostres fills i feu activitats plegats.
  9. Demaneu ajuda: Si amb el vostre suport no hi ha prou consulteu a un professional sanitari, però no hi han formules màgiques, el suport i l’acompanyament són la solució.
  10. Cuideu-vos. Per poder donar suport emocional a altres cal estar física i mentalment bé, preneu-vos temps per a vosaltres i teniu cura de les vostres necessitats emocionals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada