dijous, 5 de maig del 2022

Alerta sanitària Europea per una forma greu d’hepatitis

Alerta sanitària Europea per una forma greu d’hepatitis en infants, molt baixa incidència (només 2 casos a Catalunya) però potencialment greu  (precisa de transplantament en alguns malalts)

Les darreres setmanes l’OMS ha fet una alerta sanitària centrada en Europa sobre una forma greu d’hepatitis en infants que ha obligat en alguns pacients haver d’arribar al transplantament del fetge per a poder-la solucionar.

La hepatitis es una inflamació del fetge que impedeix que aquest òrgan pugui complir amb la seva funció. El terme hepatitis no fa referència a cap malaltia concreta, sinó que indica la presencia d’un procés inflamatori en les cèl·lules del fetge.

Catalunya es troba entre les regions amb tasses baixes dincidència d’hepatitis (5 per 100.000 per la Hepatitis A i del 2 per 100.000 per la Hepatitis B). La introducció de les vacunes contra la Hepatitis A i B en el Calendari de Vacunacions Sistemàtiques de la Generalitat de Catalunya, el seguiment de les embarassades i dels nadons afectats i el estricte control sanitari de les donacions de sang permet mantenir aquesta baixa incidència.

De la hepatitis de la qual s’ha declarat l’alerta s’han declarat uns 200 casos en Europa la majoria a Anglaterra. A Espanya en el 4 primers mesos de l’any s’havien comptabilitzar 8 casos, dos a Catalunya.

 Les hepatitis causen alguns símptomes poc específics com mal de panxa, diarrea o vòmits, que son presents en altres malalties del aparell digestiu, i altres signes més característiques de malaltia del fetge com la icterícia (coloració groguenca de la pell), la acòlia (femtes blanques) i la colúria (coloració fosca de la orina).

Les hepatitis estan produïdes per diferents virus. Hi ha un grup de virus que característicament ataquen el fetge, son els que coneixem com a virus de la hepatitis (virus de hepatitis A, virus hepatitis B, virus hepatitis C, D o E). Hi ha però, altres virus que poden produir una inflamació al fetge com a part de la malaltia que produeixen, es el cas del virus d’Epstein Barr que es la causa de la mononucleosis infecciosa. La hepatitis de la que s’ha fet la alerta sanitària, sembla que està produïda per un adenovirus, un virus que habitualment provoca malalties respiratòries, però que  els estudis realitzat semblen indicar que l’adenovirus 41 en comptes de fixar-se en el sistema respiratori es focalitza en el fetge produint hepatitis.

Les recomanacions per evitar el contagi d’aquesta hepatitis greu, com de qualsevol hepatitis son: Protegir-se amb les vacunes anti-hepatitis de les que disposem (Hepatitis A i B). Rentat de mans sovint (sempre després anar al lavabo i abans de preparar aliments). Com es considera que qualsevol fluid corporal es potencial ment contagiós s’ha d’evitar contacte amb agulles (pírcing, tatuatges...) no estèrils o el sexe sense protecció.

Els procediments sanitaris (extraccions de sang per analítiques o exploracions, transfusions...), son segurs perquè segueixen una estricta normativa de seguretat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada