divendres, 29 de gener del 2021

2021, l’Any Internacional de la fruita i la verdura

L’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) ha declarat aquest any 2021 com l’Any Internacional de les Fruites i les Verdures (http://www.fao.org/fruits-vegetables-2021/es/). L’objectiu és conscienciar a la població sobre els beneficis nutricionals i per la salut de consumir més fruites i verdures en la dieta diària com a part d’un estil de vida saludable.

 Els objectius d’aquest l’Any Internacional de les Fruites i les Verdures van de la mà amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides que promouen una producció i un consum, alimentari en aquest cas, responsables, que a més de millorar la salut de les persones ajudi en la lluita contra el canvi climàtic i en la cura dels ecosistemes terrestres i marítims.

Beneficis del consum de fruites i verdures

A la Guia Alimentaria, PETITS CANVIS PER MENJAR MILLOR, (https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/alimentacio/petits-canvis-per-menjar-millor/index.html) la Generalitat de Catalunya proposava en 2018 tres idees claus per millorar la nostra alimentació: “MENYS” sal i aliments salats, sucre i aliments i begudes ensucrades, carn vermella i processada i aliments ultraprocessats. “CANVIAR A ” aliments com el pa, la pasta, l’arròs integrals  millor que blancs o refinats,  oli d’oliva verge per sobre d’altres olis o greixos, l’aigua com a beguda principal per sobre de begudes ensucrades i optar pels aliments de temporada i de proximitat. “MÉS”  aliments amb un perfil nutricional més saludable com fruites i hortalisses, llegums i fruita seca. Perquè com senyala la FAO, i per això ha declarat aquest Any Internacional de la Fruita i la Verdura, un consum idoni de fruites i verdures té molts beneficis:

  1. Millor creixement i desenvolupament dels infants. Les fruites i verdures aporten vitamines, calci, ferro que ajuden a enfortir el sistema immunològic dels infants i a protegir-lo davant de les malalties ara i en el futur.
  2. Millor salut mental. Menjar 7-8 racions al dia (més del mínim recomanat de 5 racions) està relacionat amb un menor risc de patir depressió i ansietat.
  3. Millor salut cardiovascular. La fibra i els antioxidants de les fruites i verdures poden ajudar a prevenir les malalties cardiovasculars.
  4.  Millor salut intestinal. Una dieta rica en fruites, verdures amb alt contingut en fibra millora la flora intestinal que es vincula a una millor digestió. Un major consum de fruites i verdures redueix el risc de patir diverticulosi, gasos, restrenyiment o diarrea.Millor immunitat. La ingesta adequada de fruites i verdures pot reduir la gravetat d'algunes malalties infeccioses.
  5.  Menor risc de càncer. El consum de fruites i verdures redueix el risc de càncer de pulmó, còlon, mama, coll uterí, esòfag, cavitat oral, estómac, bufeta, pàncrees i ovari.
  6. Menor risc d'obesitat. Diversos estudis han observat una disminució del risc d'obesitat en poblacions que consumeixen fruites i verdures.
  7. Menor risc de diabetis Una major ingesta de verdures de fulla verda i fruites es va associar amb una reducció significativa del risc de diabetis tipus 2.
  8. Una vida més llarga. Les persones que consumeixen més fruites i verdures viuen més que les que no ho fan.
Aquests beneficis que aporta el consum de fruites i verdures són arguments perquè les famílies persuadeixin als seus fills i filles a menjar més verdures i fruites i menys menjar escombraria i acomplir la recomanació de, com a mínim, 5 racions al dia (3 de fruites i 2 d’hortalisses) com proposa la Guia Alimentaria, PETITS CANVIS PER MENJAR MILLOR.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada