divendres, 5 de febrer del 2021

Les mesures “anticovid” fan quasi desaparèixer la grip

El Pla d’Informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC), que es va posar en marxa durant la temporada 1999-2000, és un sistema de recollida de mostres que permet monitoritzar l’evolució de les malalties respiratòries a Catalunya. Segon les dades recollides pel programa PIDIRAC, durant la setmana 4 del 2020 (del 20 al 26 de gener) la taxa d’incidència de síndromes gripals registrades per la xarxa sentinella havia estat de 233,6 casos per 100.000 habitants, estàvem en plena epidèmia de grip d’aquell any. La incidència de síndrome gripal era en aquell moment encara més alta en els menors de 5 anys (647,1 per 100.000 habitants).

Mentre avançava l’epidèmia de grip a Catalunya, a Wuhan, Xina, avançava una altre epidèmia per un nou coronavirus que després es va convertir en pandèmia mundial. La pandèmia per SARS-CoV-2 va obligar a declarar l’estat d’alarma sanitària i a prendre mesures “anticovid” per a lluitar contra aquesta malaltia. L’ús de mascaretes pel carrer i en els espais públics, la recomanació del rentat de mans sovint, el manteniment de la distància i la reducció de la interacció social, extremar la ventilació dels espais tancats, el confinament dels pacients afectats i dels contactes...  

Totes aquestes mesures “anticovid” per controlar la pandèmia per coronavirus també han estat útils per protegir-nos d’altres infeccions a més del SARS-CoV-2, tant als adults com als infants. El resultat ha estat que aquest any en plena temporada de grip, no hi ha pràcticament casos de grip. La grip que és una malaltia estacional on els virus de la grip circulen especialment al hivern, pel numero de casos que hi ha ara sembla que fórem a l’estiu. Les dades del PIDIRAC, ho corroboren, la incidència de síndrome gripal registrada aquesta temporada està en 1,60 casos per 100.000 habitants. Aquesta darrera setmana no s’ha aïllat cap virus gripal ni cap virus respiratori sincicial entre les mostres recollides.

La pregunta és doncs; si aquestes mesures han fet pràcticament desaparèixer la grip aquesta temporada,  perquè no han estat igualment eficaces per a controlar la pandèmia de coronavirus? Tot i que es cert que aquest any s’han vacunat un 40% més de població de la grip, els expert consideren que aquesta no és la causa de la davallada de la grip, refredats i altres malalties respiratòries agudes sinó que han estat les mesures “anticovid”. En el cas de la COVID-19 la eficàcia de les mesures no han estat tant evident  perquè, ara que es disposa de dades, sabem que el SARS-CoV-2 es deu vegades més contagiós que la grip, i sembla que les noves mutacions del virus no fan sinó augmentar la seva capacitat de contagi. 

Si aquestes mesures “anticovid” s’han mostrat tant eficients en el control de les infeccions respiratòries agudes, ens acompanyaran més enllà de la pandèmia?

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada