divendres, 15 de gener del 2021

Comença la campanya de vacunació contra la COVID-19, què encara no estan recomanades per a nens i nenes

 La vacuna és l’eina essencial en la lluita contra l’actual pandèmia de la COVID-19. La vacunació serà gratuïta i no obligatòria pels major dels 18 anys. És farà per fases, iniciant la vacunació per els col·lectius més vulnerables  (residencies geriàtriques), i el personal sanitari; i posteriorment s’aniran incorporant nous grups de població.

Fa poques setmanes que es va autoritzat a Europa pel seu ús a la població la vacuna contra la COVID-19 de les farmacèutiques Pfiezer-BioteNTech, i la darrera setmana s’ha autoritzat, ja ho havia estat a Anglaterra i els Estats Units, la vacuna desenvolupada per la farmacèutica Moderna. L’Agencia Europea del Medicament possiblement autoritzarà en les properes setmanes-mesos l’ús poblacional de les vacunes de les farmacèutiques Astra-Zèneca i Johnson & Johnson entre altres.


Hi ha algunes diferencies entre les primeres vacunes  ja disponibles de Pfiezer i Moderna i les que estan pendent d’autorització. Les dues primeres vacunes disponibles s’han elaborat amb una nova tecnologia que fins ara no s’havia fet servir  per la producció de vacunes. Aquestes vacunes fan servir una molècula d’ARN(àcid ribonucleic) missatger que indueix la producció d’una proteïna similar a la proteïna S del coronavirus, davant de la qual el nostre organisme comença a elaborar anticossos protectors. Per mantenir l’estabilitat de la molècula d’ARN, la vacuna s’ha de conservar a baixíssimes temperatures entre 20 i 80ºC sota cero.

Les vacunes que vindran properament (Astra, Johnson...) fan servir una proteïna modificada d’un adenovirus que estimula la creació d’anticossos contra aquest virus, que també són útil per la protecció contra la COVID. La conservació d’aquestes vacunes precisa la refrigeració habitual d’altres vacunes per la seva conservació.

Els estudis fets per a comprovar la seguretat i eficàcia de les vacunes han comptat amb una gran quantitat de voluntaris (30.000 a 40.000 voluntaris per cada vacuna). Totes vacunes s’han mostrat segures ja que només s’han reportat pocs i lleus efectes adversos (febrícula, dolor i envermelliment en la zona de la punció) que es van solucionar espontàniament o amb la pressa d’una dosis de paracetamol; i també molt eficaces, si tenim en consideració que les tasses de protecció contra la COVD-19 assenyalades pels estudis està per sobre del 90%.

Desafortunadament, tot i que aquests estudis s’han fet amb milers de voluntaris, no han inclòs voluntaris en edat pediàtrica. És una practica habitual que en els primers estudis sobre un nou fàrmac o una nova vacuna s’excloguin les poblacions més vulnerables com els infants, les dones embarassades, pacients amb dèficit de la immunitat... Els autors dels estudis pressuposen que els resultats obtinguts en els adults seran extrapolables als infants, però no es podrà recomanà el seu ús de forma definitiva fins que no es realitzin estudis addicionals, específics en infants. Així que, tot i que hi havia alguns voluntaris (molt pocs) en els estudis entre 16 i 18 anys, cap menor de 16 anys, la recomanació de les vacunes contra la COVID-19 és per a totes les persones majors de 18 anys. Amb el mateix raonament, com que tampoc hi havia dones embarassades en els estudis, les vacunes contra la COVID-19 disponibles no es recomanen, a dia d’avui, a les gestants.

Esperem que en els propers mesos es disposi de prou informació perquè l’Agencia Europea del Medicament autoritzi l’ús d’aquests vacunes també als nens i nenes, i a les dones embarassades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada