divendres, 30 d’octubre del 2020

Castanyada 2020

El Departament d’interior de la Generalitat va publicar el passat 9 d’octubre un document amb el títol: “Recomanacions davant la COVID-19 en la festivitat de Tots Sants” on recollia les normes per la celebració d’una castanyada segura. Donava recomanacions per la visita als cementiris, per la venda al carrer de castanyes, elaboració de panellets, etc. (https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/consells_autoproteccio_emergencia/mes_consells_dautoproteccio/Pautes-COVID-19-Tots-Sants/index.html#bloc1)

M’ha cridat l’atenció la recomanació que diu: “No es pot fer l’activitat de “truc o tracte” per la qual els nens i nenes van disfressats casa per casa per demanar llaminadures”.


En aquest bloc on escrit regularment sobre salut infantil, per aquestes dades, els anys passats escrivia post sobre com parlar de la mort amb els infants o si havien d’assistir o no o a partir de quina edat es recomanava assistir als rituals funeraris. Ressaltava en aquells textos la importància de no ocultar, però fent-lo adequadament, la mort, perquè fos una oportunitat de creixement personal i no pas una angoixa pels infants.  Tot i que, l’entrada al blog de l’any passat per aquestes dates ja portava el significatiu títol de: ”Castanyada o Halloween?  de castanyera o de zombi? Panellets o pastís de carbassa? Importa?”. (https://draft.blogger.com/blog/post/edit/5825144529090826204/3818595852026103259)

La tradició americana que la televisió ens ha portat és més festiva que reflexiva.  La Acadèmia Americana de Pediatria publica cada any uns consells per Halloween on recorda a les famílies que s’han d’assegurar que les disfresses o mascares no dificulten la visió dels seus infants;  que és millor que els infants vagin en grup, i no pas sols; que no es mengin les llaminadures fins arribar a casa o que portin cintes reflectants en les disfresses o llanternes per poder ser vistos pels conductors. Totes elles semblaven recomanacions poc útils per la seguretats dels infants catalans, en el passat potser, però probablement seran necessàries de recordar en el futur proper.

Aquest any, però, he de recordar a les famílies que lamentablement per raó de la pandèmia per coronavirus no es podrà fer la molt “nostrada” i “americana” tradició de “truc o tracte”. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada