divendres, 23 d’octubre del 2020

Comença la temporada de la bronquiolitis, una bronquitis dels menors de 2 anys

S’han començat a administrar les primeres dosis d’aquesta temporada de Palidizumab per a prevenir la bronquiolitis en els lactants menors de 24 mesos amb factors de risc per patir una forma greu de la malaltia.

Tots els anys, durant els mesos freds, entre novembre i abril, alguns lactants pateixen bronquiolitis. La bronquiolitis és una infecció vírica que afecta a lactants menors de 24 mesos que produeix la inflamació dels bronquis més prims de l’aparell respiratori, els bronquíols, d’aquí el seu nom. 


La bronquiolitis comença amb símptomes com moc, tos i poca febre, i en el curs de 2 a 3 dies hi ha un empitjorament de l’estat de l’infant apareixent aleshores dificultat per a respirar i xiulets al pit. El diagnòstic es fa normalment amb l'interrogatori i l'exploració que fa el pediatra, sense necessitat de cap prova addicional, tot i que en l’actual situació de pandèmia per la COVID-19 i per la similitud dels símptomes entre la bronquiolitis i la COVID-19 a molts infants s’haurà de fer una prova de PCR per descartar un infecció per Coronavirus. 

La majoria dels lactants pateixen una forma benigna de bronquiolitis amb símptomes lleus; aquests infants han de romandre en el seu domicili fins la curació de la malaltia. Els lactants que han nascut prematurs, o amb alguna malaltia prèvia, especialment dels pulmons o del cor, podem presentar símptomes més greus (dificultat severa per a respirar, febre alta, impossibilitat d’alimentar-se...) i pot ser necessari l’ingrés hospitalari. La bronquiolitis, depenent de la seva gravetat, pot trigar entre 2 i 4 setmanes fins la seva curació.

No existeix un tractament específic contra la bronquiolitis. S’han de fer rentats nasals amb sèrum fisiològics per netejar els mocs del nas i millorarà d’aquesta manera la respiració del lactant. Els lactants, amb o sense bronquiolitis, ha d’estar en un espai lliure de fum. S’ha d’aconseguir que estiguin correctament hidratats i alimentats sense forçar-los, oferint menjar en petites quantitats i més sovint. És útil posar l’infant al llit semincorporat, aixecant la part del capçal del matalàs, per facilitar la seva respiració. Com que és una malaltia vírica, els antibiòtics són útils

No disposen d’una vacuna enfront del virus sincitial respiratori, però sí de Palidizumab, un anticòs que s’ha mostrat útil per la prevenció de la bronquiolitis produïda per aquest virus. Als lactants amb factors de risc de patir formes greus de bronquiolitis (prematurs, malalties del cor, o pulmonars...) se’ls administrarà al seu Hospital de referencia per via intramuscular, un cop cada mes, durant els mesos de de tardor – hivern una dosis d’aquest fàrmac per a prevenir que pateixin aquesta malaltia .



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada