dimecres, 19 d’agost del 2020

Tot esperant una vacuna, algunes noticies esperançadores i algunes serps d’estiu

Ara fa poc més de 8 mesos que els hospitals de la província xinesa de Wuhan atenien un número  molt augmentat de malalts amb pneumònia provocada per nou virus de la família dels coronavirus, fins aleshores desconegut. 

Des d’aquella explosió de casos localitzat en una zona de Xina, hem passat en aquests pocs mesos a una pandèmia mundial amb més de 22 milions de casos i més de 780.000 morts  (22.0145.0643 casos i 781.100 morts, segons les dades del 19/08/2020 de la web Johns Hopkins Resource Center)

Fins ara cap tractament s’ha mostrat definidament efectiu, tot i que hi ha alguns que ajuden tractar la malaltia, fins i tot alguns tractaments que s’havien postulat con efectius s’ha comprovat que eren més aviat contraproduents.

La vacuna és la gran esperança per revertir de manera efectiva la situació actual. El desenvolupament d’una vacuna és un procés complex on no es poden fer servir dreceres, per això és reconfortant que l’esforç col.laboratiu de milers d’investigadors de tot el mon ens estigui apropant en un temps record a una vacuna efectiva. La informació de l’Organització Mundials de la Salut així ho avala quan posa de manifest que hi ha més d’un centenar de vacunes en desenvolupament i encara més esperançador quan algunes vacunes estan en fase 3 i altres tantes vacunes en fase 2. Hem de confiar que a curt termini algunes d’aquestes vacunes arribin a tenir un perfil de seguretat i eficàcia adequada per poder-les aplicar a la població.

Mentre estaven en això, apareix el president de Rússia, Vladímir Putin, anunciant que disposen d’una vacuna la “Spunik 5” que ja han començat a administrar a la seva població davant de la estupefacció de la Organització Mundial de la Salut i la comunitat científica internacional. Xina també ha anunciat que disposa d’una vacuna contra el coronavirus. Esperem que la geopolítica (o la geotestosterona d’alguns mandataris) no espatlli la confiança, no només en la vacuna del coronavirus,  si no també en les vacunes en general que tant ha costat d’aconseguir.


Mentre no disposem d’alguna d’aquestes vacunes amb seguretat i eficàcia contrastada i reconeguda i es pugui fer l’esforç titànic de produir i administrar milers de milions de dosis de vacuna a la població mundial, en d’insistir en la necessitat de mantenir el trilema que ja forma part de la nostra quotidianitat, rentar-se sovint les mans, mascaretes i distància de seguretat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada