dimecres, 12 d’agost del 2020

Per evitar ofegaments la vigilància ha de ser visual, permanent i de prop

Estem en els dies de la canícula de l’estiu. Tot i lo anormal d’aquest estiu amb pandèmia de COVID-19, com cada any hem de lamentar morts per ofegament a les platges i piscines. Dos infant ja han mort aquest estiu a Catalunya per ofegament. L’ofegament és la tercera causa de mort en menors 

L'ofegament és molt silenciós i ningú no s'adona si no està vigilant. Perquè sigui eficaç,  la vigilància ha de ser visual i permanent, perquè els infants més petits es poden ofegar en tant sol 20 cm d‘aigua i en menys tres minuts. 

Us recordem alguns consells per evitar els ofegaments de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT):

  1. Prevenció. L’única acció veritablement eficaç davant d’aquest problema és la prevenció. Ensenyeu als infants a nedar com més aviat millor. 
  2. Socorrista. Escolliu sempre que pugueu triar, platges o piscines que estiguin supervisades per un socorrista.
  3. Vigilància: Mai els deixeu sense vigilància, especialment els infants menors de 4 anys, ni tan sols un instant. No demaneu que un germà gran vigili a un infant petit. Per la vigilància recordeu la regla 10 – 20: No més de 10 segons sense vigilància i tant a prop com per a poder actuar en menys de 20 segons.
  4. Inflables. Desconfieu de flotadors o matalassos inflables, no són mesures prou segures per evitar ofegaments. Feu servir armilles salvavides, especialment si els infants van en una embarcació.
  5. Ensenyar. Els infants i adolescents han de conèixer i respectar les regles de seguretat (significat del color de les banderes, obeir les ordres dels socorristes, no nedar sol i sempre fer-ho amb supervisió d’un adult, no capbussar-se en aigües que no coneguin, la relació que hi ha entre els ofegaments i la ingestió d'alcohol o drogues d’abús...)
  6. Reanimació cardiopulmonar. Pares i mares haurien d'aprendre i ensenyar als seus fills grans a realitzar maniobres de reanimació cardiopulmonar bàsica.
  7. Demaneu ajuda. Truqueu al telèfon d'emergència 112 si el vostre infant s’ha ofegat

Els infants de casa nostre poden patir un ofegament en l’entorn lúdic, però no es pot oblidar els infants migrans o refugiats que han perdut la vida en el Mediterrani, ni no tenir un record especial per Aylan Kurdi, el nen sirià de 3 anys que va mori ofegat, el cos del qual va aparèixer en una platja de Turquia (2015). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada