dimecres, 26 d’agost del 2020

Només els infants sans poden anar a l’escola

Els infants malalts no poden anar a l’escola. Els infants tenen “dret” ha estar malalts i quedar-se a casa amb les cures i carícies del seu pare o la seva mare. El Departament de Salut (Subdirecció de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública) va elaborar un document, actualitzat al 2018, on determinava els dies de no-assistència a l’escola quan els infants patien una malaltia transmissible, perquè aquesta no es una nova norma que surti en relació a l’actual pandèmia de coronavirus. L’actual situació el que ha fet es remarcar encara més l’obligació de que els infant es quedin a casa durant els dies necessaris quan estan malalt.

La infecció per coronavirus, excepte en poques excepcions, provoca una malaltia lleu i de vegades asimptomàtica en els infants, especialment en els menors de 10 anys. Això és una dificultat per intentar controlar la transmissió de la malaltia perquè tot i els símptomes lleus o absents la carrega viral dels infants és prou alta com per a transmetre la malaltia. Per això fixar-se en el seguiment dels símptomes dels infant és una estratègia ineficaç per identificar els infants infectats i poder controlar la transmissió de la malaltia



Quan es tornin a reobrir les escoles en el proper curs escolar, les mesures més eficaces per afrontar el curs són les ja conegudes:

Rentar sovint de mans

L’ús de mascaretes

Mantenir les distàncies. Que en els infants vol dir no compartir joguines, ni material escola, ni menjar...

La obertura de les escoles obligarà a afegir un altra mesura: La realització sistemàtica de proves PCR entre la població escolar. Com que els infants tot i ser asimptomàtic poden ser potencialment transmissors de la malaltia, la realització de PCR sistemàtiques a la comunitat escolar permetrà disposar d’una foto real de la situació d’afectació dels infants i docents.


dimecres, 19 d’agost del 2020

Tot esperant una vacuna, algunes noticies esperançadores i algunes serps d’estiu

Ara fa poc més de 8 mesos que els hospitals de la província xinesa de Wuhan atenien un número  molt augmentat de malalts amb pneumònia provocada per nou virus de la família dels coronavirus, fins aleshores desconegut. 

Des d’aquella explosió de casos localitzat en una zona de Xina, hem passat en aquests pocs mesos a una pandèmia mundial amb més de 22 milions de casos i més de 780.000 morts  (22.0145.0643 casos i 781.100 morts, segons les dades del 19/08/2020 de la web Johns Hopkins Resource Center)

Fins ara cap tractament s’ha mostrat definidament efectiu, tot i que hi ha alguns que ajuden tractar la malaltia, fins i tot alguns tractaments que s’havien postulat con efectius s’ha comprovat que eren més aviat contraproduents.

La vacuna és la gran esperança per revertir de manera efectiva la situació actual. El desenvolupament d’una vacuna és un procés complex on no es poden fer servir dreceres, per això és reconfortant que l’esforç col.laboratiu de milers d’investigadors de tot el mon ens estigui apropant en un temps record a una vacuna efectiva. La informació de l’Organització Mundials de la Salut així ho avala quan posa de manifest que hi ha més d’un centenar de vacunes en desenvolupament i encara més esperançador quan algunes vacunes estan en fase 3 i altres tantes vacunes en fase 2. Hem de confiar que a curt termini algunes d’aquestes vacunes arribin a tenir un perfil de seguretat i eficàcia adequada per poder-les aplicar a la població.

Mentre estaven en això, apareix el president de Rússia, Vladímir Putin, anunciant que disposen d’una vacuna la “Spunik 5” que ja han començat a administrar a la seva població davant de la estupefacció de la Organització Mundial de la Salut i la comunitat científica internacional. Xina també ha anunciat que disposa d’una vacuna contra el coronavirus. Esperem que la geopolítica (o la geotestosterona d’alguns mandataris) no espatlli la confiança, no només en la vacuna del coronavirus,  si no també en les vacunes en general que tant ha costat d’aconseguir.


Mentre no disposem d’alguna d’aquestes vacunes amb seguretat i eficàcia contrastada i reconeguda i es pugui fer l’esforç titànic de produir i administrar milers de milions de dosis de vacuna a la població mundial, en d’insistir en la necessitat de mantenir el trilema que ja forma part de la nostra quotidianitat, rentar-se sovint les mans, mascaretes i distància de seguretat.


dimecres, 12 d’agost del 2020

Per evitar ofegaments la vigilància ha de ser visual, permanent i de prop

Estem en els dies de la canícula de l’estiu. Tot i lo anormal d’aquest estiu amb pandèmia de COVID-19, com cada any hem de lamentar morts per ofegament a les platges i piscines. Dos infant ja han mort aquest estiu a Catalunya per ofegament. L’ofegament és la tercera causa de mort en menors 

L'ofegament és molt silenciós i ningú no s'adona si no està vigilant. Perquè sigui eficaç,  la vigilància ha de ser visual i permanent, perquè els infants més petits es poden ofegar en tant sol 20 cm d‘aigua i en menys tres minuts. 

Us recordem alguns consells per evitar els ofegaments de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT):

  1. Prevenció. L’única acció veritablement eficaç davant d’aquest problema és la prevenció. Ensenyeu als infants a nedar com més aviat millor. 
  2. Socorrista. Escolliu sempre que pugueu triar, platges o piscines que estiguin supervisades per un socorrista.
  3. Vigilància: Mai els deixeu sense vigilància, especialment els infants menors de 4 anys, ni tan sols un instant. No demaneu que un germà gran vigili a un infant petit. Per la vigilància recordeu la regla 10 – 20: No més de 10 segons sense vigilància i tant a prop com per a poder actuar en menys de 20 segons.
  4. Inflables. Desconfieu de flotadors o matalassos inflables, no són mesures prou segures per evitar ofegaments. Feu servir armilles salvavides, especialment si els infants van en una embarcació.
  5. Ensenyar. Els infants i adolescents han de conèixer i respectar les regles de seguretat (significat del color de les banderes, obeir les ordres dels socorristes, no nedar sol i sempre fer-ho amb supervisió d’un adult, no capbussar-se en aigües que no coneguin, la relació que hi ha entre els ofegaments i la ingestió d'alcohol o drogues d’abús...)
  6. Reanimació cardiopulmonar. Pares i mares haurien d'aprendre i ensenyar als seus fills grans a realitzar maniobres de reanimació cardiopulmonar bàsica.
  7. Demaneu ajuda. Truqueu al telèfon d'emergència 112 si el vostre infant s’ha ofegat

Els infants de casa nostre poden patir un ofegament en l’entorn lúdic, però no es pot oblidar els infants migrans o refugiats que han perdut la vida en el Mediterrani, ni no tenir un record especial per Aylan Kurdi, el nen sirià de 3 anys que va mori ofegat, el cos del qual va aparèixer en una platja de Turquia (2015). 


dimarts, 4 d’agost del 2020

Setmana Mundial de la Lactància Materna . Recolzar la lactància materna per un Planeta més sà


Des de l’any 1992 la primera setmana d’agost, promoguda per l’OMS, es commemora la Setmana Mundial de la Lactància Materna. El lema d’aquest any 2020, “Recolzar la lactància materna per un Planeta més sà”, vol posar èmfasi en l’impacte que la alimentació infantil té en el medi ambient i el canvi climàtic i com la lactància materna contribueix a aconseguir un planeta mes saludable. 
Recolzar, protegir i promoure la lactància materna a més de saludable pels infants ajuda a la salut del planeta i de tota la població.

La lactància materna ofereix als infants la millor alimentació possible des del primer dia de vida perquè els aporta beneficis nutricionals i emocionals. La lactància materna proporciona anticossos que protegeixen als nadons de moltes malalties infeccioses, al mateix temps el infants alimentats amb lactància materna tenen menys risc de patir obesitat, asma, malalties cardiovasculars o diabetis. La recomanació és que es mantingui la lactància materna exclusiva durant els primers 6 mesos de vida.
La llet materna en un recurs natural. L’organisme de la mare produeix tota la llet que el seu fill necessita i no precisa consum d’aigua ni altres productes, ni d’energia, ni transport ni envasos i/o recipients.

Tot i que la lactància materna és un procés natural no sempre es fàcil instaurar-la i mantenir-la per això les mares procés en recolzament i assessorament per a tenir prou seguretat per superar les dificultats.  La Setmana de la Lactància Materna és també una crida a institucions i govern per la creació de polítiques i programes que fomentin la lactància materna.

A l’actual pandèmia de coronavirus, pels gran beneficis que suposa pels infants la lactància materna, la recomanació actual és aconsellar-la amb les precaucions addicionals necessaris. Si la mare està amb COVID cal estrictes mesures de neteja de mans i ús de mascareta. La mare pot sentir-se més segura traient-se la llet i deixant que altres persona sense virus ho doni al bebè.