dimarts, 15 d’octubre del 2019

Ja dormen prou els vostres infants per fer les activitats diàries? Decàleg d’ hàbits de son saludables. Com poden ajudar els pares?

Fa unes poques setmanes que els infants han començat el curs escolar. És important que, tant aviat com sigui possible, en tornin a agafar les rutines. L’hora d’anar a dormir és una d’aquestes rutines que cal implantar. El son té un paper fonamental en el desenvolupament, creixement i benestar dels infants i dels adults. Dormir bé és imprescindible per mantenir un bon benestar físic i psíquic. Els infants que no dormen prou tenen dificultats per fer les activitats habituals del dia a dia. Dormen prou els vostres infants per poder fer les seves activitats diàries?

Quant han de dormir?
Cada infant és únic i té les seves específiques necessitats de son. La durada del son depèn a més de factors individuals, de l’edat, de l’estat de salut i emocional, de les activitats diàries, etc.

Com a guia orientativa poden dir que els nadons poden dormir entre 16 i 18 hores al dia; els menors de 2 anys fan una mitjana de son de 13 hores al dia (incloent migdiades); dels 3 als 5 anys la mitjana és de 10-12 hores (incloent migdiades), i entre els 6 i els 10 anys els infants dormen unes 10 hores al dia. Els adolescents necessiten dormir de 8 a10 hores diàries.

Els infants més petits acostumen a fer dos migdiades (al matí i a la tarda) fins als 18 mesos i seguir amb una, habitualment a la tarda, fins als 3 – 4 anys, tot i que hi ha infants més grans que continuen amb les migdiades i altres que deixen de fer-les més aviat. Respecteu el ritme propi de cada infant.

Durant els primers mesos de vida els lactants es desperten varies vegades cada nit, els despertats nocturns van disminuint amb la edat tot i que fins al 2% dels infants de 5 anys encara en fan algú durant la nit.

Decàleg per assolir hàbits de son saludables

  1. Deixeu-lo fer migdiades si ho demana.  Mantenir-lo despert tot el dia sense fer migdiada potser més un problema que una solució, perquè un infant massa cansat tindrà més dificultat per agafar la son.
  2. Espereu uns minuts, si es desperta a la nit, perquè es torni a dormir tot sol abans d'anar a veure-ho.
  3. Eviteu desvetllar el vostre nadó amb menjar o canvis durant la nit.
  4. Establiu un horari per d'anar a dormir i per les migdiades.
  5. Manteniu una rutina a l’hora d’anar a dormir: Fer un bany d'aigua tèbia (per més petits), rentar-se els dents, llegir un llibre o fer un joc tranquil (un puzle)dintre de la seva habitació o en el seu propi llit...
  6. Feu del dormitori un lloc tranquil, còmode i relaxat, amb una il·luminació suau i amb poc soroll.
  7. Tranquil·litzeu i doneu suport si el vostre infant té por a l'hora d'anar a dormir o té malsons.
  8. Eviteu que els infants preguin begudes amb cafeïna.
  9. Eviteu les pantalles (mòbils, televisió, tauletes...) abans d'anar a dormir.
  10. Tragueu de l’habitació del infant la televisió, ordinador o videojocs durant el curs escolar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada