divendres, 24 de maig del 2019

Una sola pastilla pot matar (One pill killers) a un infant petit

En certs medicaments, una sola pastilla pot matar (One pill killers) a un infant petit. Mantingueu sempre els medicaments fora de l’abast dels infants

Estem a casa dels avis. El nen ha anat a l’habitació i s’ha pres una (o dos?) pastilles de les que pren l’avi. Fa estona que ha passat, però fins ara no ens hem adonat. El nen està perfectament bé. Cal fer alguna cosa? Una única pastilla pot ocasionar-li algun problema?

Molts medicament poden causar intoxicació en els infants si els prenen accidentalment, però alguns són altament tòxiques inclús a dosis petites. La ingestió d’una única pastilla d’alguns medicaments per adults pot ser potencialment letal en els infants. Algunes medecines  (One pill killers - una pastilla pot matar) arriben a assolir una dosis letal per un infant de 10 kg amb un sol comprimit. La llista de medicaments potencialment letals amb un sola dosis s’ha duplicat a la darrera dècada. 

Alguns dels fàrmacs potencialment letals en una única dosis pels infants són medicaments d’ús freqüent i inclouen medicaments per a controlar la tensió arterial, medicines pel cor, per la diabetis, els analgèsics opiacis o alguns antidepressius. La ingesta per part d’un infant d’algun d’aquests fàrmacs obliga a una consulta. 

Sempre es preferible prevenir que curar (que lamentar). Els pares, però també avis i familiars que conviuen amb els infants, heu de recordar les mesures de seguretat pels fàrmacs a casa:

  • Mantingueu sempre els medicaments fora de l’abast dels infants. Deixeu els medicament en una farmaciola no accessible als infants.
  • Mantingueu els medicament en el seu envàs original. Molts medicaments tenen un tap de seguretat per evitar que els infant els puguin obrir.
  • Els organitzadors de pastilles són una eina molt útil per recordar tots els fàrmacs a prendre, però als ulls d’un infant petit és una autèntica i temptadora caixa de llaminadures que cal treure del seu davant.
  • No preneu medecines davants dels infants. Els infants són grans imitadors i tard o d’hora voldran fer-ho ells mateixos.
  • Feu un ús responsable dels medicaments. No emmagatzemeu fàrmacs a casa. Recicleu adequadament els medicaments caducats.  
  • Tingueu a mà el telèfon de Sanitat respon 061 i no dubteu a consultar 
Els fàrmacs (Buprenorfina-naloxona, Diltiazem, Glibencamida, Glipizida, Dapsona, Hidroxicloroquina, Metadona, Morfina, Oxicodona, Propafenona, Tapentadol, Tramadol, Teofilina, Verapamilo i Ziprasidona)  poden arribar a dosis letals en infants petits amb un sol comprimit. Altres fàrmacs (Amitriptilina, Bupropion, Clorpromazina, Cloroquina, Clozapina, Codeïna, Difenhidramina, Flecainida, Hidromorfona, Isoniazida, Lamotrigina, Nifedipino, Olanzapina) poden ser  igualment letals en un infant petit  amb només 2-3 comprimits 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada