dijous, 2 de maig del 2019

Mens sana in corpore sano


La salut, tal com ho defineix l’Organització Mundial de la Salut, és un estat de complet benestar físic, mental i social, i no solament l’absència d’afeccions o malalties. Per assegurar la salut dels vostres infants heu saber reconèixer i consultar si observeu símptomes que fan sospitar una dolència física (tos, febre, diarrea...) però també si hi ha símptomes de possibles problemes de salut mental.

Els problemes de salut mental són freqüents en l’edat pediàtrica, els estudis coincideixen en el fet que els trastorns mentals poden afectar aproximadament entre un 10% i un 20% en la població infantil i adolescent. Els 58 centres d’atenció als problemes de salut mental dels infants i joves de Catalunya es van atendre, l’any 2017, 66.501 infants, la qual cosa suposa un 4,6 % de la població entre 0 – 17 anys.

L’infant que està trist perquè ha mort l’avi, o té por dels gossos, no té un problema de salut, com no ho té l’adolescent malhumorat perquè s’ha barallat amb un amic o una amiga, o el que està neguitós en l’època d’exàmens. Les emocions no són una malaltia, estar trist, content, enfadat,  amb por... és un comportament normal, però si apareixen de forma inapropiada o es prolonguen inadequadament fan sospitar problemes de salut mental.

Els símptomes dels problemes de salut mental són inicialment menys evidents que els de les dolències físiques, per això es important que pares, professors o cuidadors en coneguin els senyals d’alerta, que són diferents segon l’edat.  En els nois o noies adolescents les senyals d’alerta que fan sospitar un problema de salut mental són:
1. Excessius temors i preocupacions. Tristesa perllongada
2. Angoixa. Extrema hiperactivitat
3. Disminució sobtada del rendiment escolar
4. Aïllament. Pèrdua d'interès pels amics o les activitats favorites
5. Pèrdua de gana. Canvis bruscos de pes. Preocupació excessiva pel pes
6. Canvis sobtats en els hàbits de la son
7. Comportament destructiu, antisocial. Ús o abús de drogues
8. Comenta el desig de fer-se mal a si mateix o als altres
9. Fuig. Amenaça amb escapar-se de casa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada