dilluns, 9 de gener del 2017

Què ha passat, en salut, aquest 2016? Enterovirus, Zica i Olimpíades, homeopatia, Pokemon Go, i vacunes.


 Finalitza un any que des del punt de vista de salut ha estat marcat per algunes malalties com les produïdes per EnterovirusA mitjans de maig alguns infants que presentaven un quadre diarreic típic evolucionaven sorpresivament malament i patien una afectació neurològica greu. Afortunadament la fase epidèmica ha passat i ara estem lliures d’aquella soca tant agressiva, no dels Enterovirus, que continuen entre nosaltres provocant diarrea als infants. Els virus són com els gossos uns són més pacífics i altres més ferotges.


Altra malaltia que va ensenyar el nas però que afortunadament només va ser miratge va ser la febre hemorràgica Crimea-Congo. Perquè tot i el rebombori només hi va haver un cas, tot i que desgraciadament mortal.

Si que ha estat l’any de la malaltia per virus del Zica. Aquesta malaltia està molt extensa per Sud-Amèrica, on casualment s’havien de celebrar el Jocs Olímpics. Alguns esportistes van mostrar la seva preocupació, la qual cosa va augmentar  l’alarma social, tot i que, com van insistir les autoritats sanitàries, amb les mesures adequades finalment les olimpíades es van desenvolupar sense cap interferència pel Zica. Durant les olimpíades el magnífic nadador MichaelPhelp es presentava a la piscina a competir amb uns peculiars cercles al seu cos produïts per un tractament amb ventoses que estava reben. Una teràpia sense cap base científica.

També sense cap base científica la homeopatia, que ha començat aquest any un declivi definitiu després que les autoritat sanitàries americanes informessin de 10 casos de mort  possiblement produïdes per el consum de productes homeopàtics per les molèsties de la primera dentició dels nadons. Els responsables de salut publica d’Estats Units van recordar que ni hi ha cap estudi que demostri la eficàcia de la homeopatia ni per aquesta ni qualsevol altre malaltia o molèstia.

Les olimpíades han estat definitivament un fenomen de masses, però el fenomen viral de l’any ha estat Pokemon Go.  Milions de joves, o no tant joves, a tot el mon van recórrer els carrers caçant aquestes andròmines virtuals. Fa quatre mesos la Dra. Margaret McCartney ha publicat en The BMJ: Game on for Pokémon Go (BMJ 2016;354:i4306). En el seu article la Dra. McCartney explica com tot i que Pokemon Go no es una aplicació de salut, secundàriament si ha tingut un efecte beneficiós per la salut dels usuaris, com fer augmentar l’exercici físic per part dels adolescents.

Al febrer, després d’un inexplicable període, la vacuna de la varicel.la tornava a ser present en les oficines de farmàcia. Aquest any la vacuna de la varicel.la a passat de no estar disponibles a estar inclosa en el calendari vacunal sistemàtic. Els professionals de salut i les societats científiques sempre havíem defensat la necessitar de vacunar precoçment als infants.  Les vacunes són la mesura preventiva més útil contra les malalties infeccioses. Les campanyes antivacunes han precisat, i precisaran en el futur, de mesures per evitar el trasbals sanitari que suposaria seguir les seves recomanacions.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada