dilluns, 16 de gener del 2017

Quan sabeu de fred? Sabeu com protegir-nos? Avalueu-vos amb la enquesta del fred!


Aquesta setmana, la setmana dels sants barbuts (Sant Pau ermità, Sant Maur abat i Sant Antoni abat) és segon la tradició i en aquest any ho serà de debò la més freda de l’any. S’esperen   temperatures per sota del cero graus. Però...Quan sabeu sobre el fred? Quan sabeu sobre com protegir-nos i conviure amb el fred?
Avalueu-vos fem aquest qüestionari:

1. Quan surtin fora de casa, en un clima fred, és millor usar diverses capes de roba diferents, en comptes d'una capa de roba grossa.
a)   Veritat
b)   Fals

2. Quan estan fora de casa, en un clima fred, si els infants estan suant, això és bo perquè significa que estan confortables i calents.
a)   Veritat
b)   Fals

3. Si els seus fills estan abrigats, està bé deixar-los que juguin a l'aire lliure.
a)   Veritat
b)   Fals

4. Quin dels següents són signes de congelació ?
a)   Pell molt vermella
b)   Pell blanc , gris o groc.
c)   Entumiment
d)   El dolor i la picor

5. Què heu de fer si vostè sospita que hi ha congelació?
a)   Arribar a algun lloc calent immediatament
b)   Fregar la pell
c)   Utilitzar la calor del cos per escalfar una zona, o fer un bany amb aigua tèbia (no calenta)
d)   Utilitzar un coixinet tèrmic

6. Quin dels següents són signes d'hipotèrmia?
a)   Tremolors
b)   Somnolència, falta de energia
c)   Confusió, dificultat per parla, pèrdua de memòria
d)   Totes les anteriors

7. Si sospiteu hipotèrmia, vostè ha de:
a)   Buscar un lloc calent immediatament
b)   Prendre la temperatura de la persona
c)   Fer una bany amb d'aigua calenta
d)   Utilitzar mantes calentes i prendre alguna cosa calenta per beure
e)   Escalfar primer mans i peus.
RESPOSTES
1. Quan surten fora de casa, en un clima fred, és millor usar diverses capes de roba diferents, en comptes d'una capa de roba grossa. (Veritat o fals)

Resposta: Veritat. Les capes ajuden a mantenir la calor dins. Les capes interiors de llana, seda o polipropilè són millors que el cotó. Els mitenes són millors que els guants.

2. Quan són fora de casa, en un clima fred, si els seus fills estan suant, això és bo perquè significa que estan confortables i calents. (Veritat o fals)

Resposta: Fals. La transpiració és la forma en que el cos es refreda. Poc a poc perdran calor i tindran més fred. Si estan suant tregui’ls una capa.

3. Si els seus fills estan abrigats, està bé deixar que juguin a l'aire lliure . (Veritat o fals)

Resposta: Depèn de la temperatura i la sensació tèrmica. S’ha de aconseguir que els nens surtin fora de casa a jugar, fins i tot a l'hivern. Però quan el clima es molt fred limiteu el temps que els infants passen fora. És difícil donar una temperatura exacta, ja que la presència de vent o de pluja pot fer que la sensació tèrmica sigui molt inferior a la senyalada pel termòmetre. A zones on els infants estant molt acostumats al fred, com al Canada, les autoritats sanitàries aconsellen no fer activitats al aire lliure quan la temperatura està per sota dels 20ºC sota cero. Quelcom inimaginable a casa nostre. Torneu cap a casa tan aviat com els infants comencen a tremolar o si es mullen.

4.
Quin dels següents són signes de congelació ?
a) Pell molt vermella. b) Pell blanc , gris o groc. c) Entumiment, d) El dolor i la picor

Resposta: b i c, són correctes. La pell congelada està pàl·lida i entumida. L’entumiment és la sensació d'adormiment de la pell que fa que de vegades les persones no s’adonin que estan començant a congelar-se. Si la pell s'està posant molt vermella (amb o sense cap dolor) és el moment de tornar cap a casa, abans que hi hagi signes de congelació.

5. Què heu de fer si vostè sospita que hi ha congelació ?
a) Arribar a algun lloc calent immediatament, b) Fregar la pell, c) Utilitzar la calor del cos per escalfar l' àrea, o fer un bany amb aigua tèbia (no calenta), d) Utilitzar un coixinet tèrmic.

Resposta: a i c són correctes. No fregueu la pell, ja que podeu fer més mal que bé. Eviteu fer servir d'un coixinet tèrmic, perquè com que la pell està adormida es pot produir una cremada sense que el infant se n’adoni.

6. Quin dels següents són signes d'hipotèrmia ?
a) Tremolors, b) Somnolència, falta de energia, c) Confusió, dificultat per parlar, pèrdua de memòria, d) Totes les anteriors.

Resposta: Totes les respostes són correctes. Recordeu, que no ha fer massa fred per instaurar-se una hipotèrmia, especialment si els nens es mullen. La temperatura del cos es manté força constant amb una oscil·lació molt petita. Si la temperatura normal és 37ºc amb 39ºC es considera que l’infant té una febre alta, i un nen amb una temperatura de 35ºC probablement presentarà una afectació del seu estat general. Recordeu que un infant que ha estat al carrer amb un clima fred, és probable que el termòmetre col·locat en l’axel.la (per la fredor de la pell) no marqui correctament la temperatura real del infant.

7.
Si sospiteu hipotèrmia, vostè ha de:
a) Buscar un lloc calent immediatament; b) Prendre la temperatura de la persona; c) Fer una bany amb d'aigua calenta; d) Utilitzar mantes calentes i donar-les alguna cosa calenta per beure; e) Escalfar primer mans i peus.

Resposta: a, b ​​i d, són correctes. Òbviament, sortir del fred és el primer pas. Poseu-les roba seca i calenta, especialment si estan mullats. Les mantes o roba calents són una bona ajuda. Tant important com escalfar per fora (no importa si els peus i les mans estant una mica freds) és escalfar l’interior del cos, per això oferiu alguna beguda calenta, com llet o un cacau (no prendre cafeïna) per ajudar a escalfar l'interior.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada