dilluns, 25 de juliol del 2016

Aixo no és un “fake”, és un hospital nord-americà abans de la vacuna de la poliomielitis


Dianne Odell era una dona estadunidenca que va viure 58 anys en un pulmó d'acer després de ser diagnosticada als 3 anys de poliomielitis. Dianne va morir al 2008 al 61 anys després que una tempesta va tallar el subministrament d'electricitat a casa seva i el seu pulmó d'acer va deixar de funcionar.

Un pulmó d'acer és una caixa metàl·lica que tanca hermèticament el cos del pacient que pateix una paràlisis de la musculatura respiratòria, com pateixen els malalts amb poliomielitis, i que per l'efecte d'un pistó reprodueix el moviment del tòrax, realitzant mecànicament la respiració que de forma espontània el pacient no pot fer.

La poliomielitis és una malaltia infecciosa que provoca paràlisis muscular irreversible i davant de la qual no hi ha cap tractament eficaç. Si hi ha, però, una vacuna antipoliomielitis força eficaç fins al punt que l'Organització Mundial de la Salut es planteja eradicar la malaltia a finals de 2006. Per això s'ha planificat, a tot el mon, una estratègia de vacunació contra la Poliomielitis. Aquesta seria la segona malaltia, després de la verola, eradicada al mon. 

En sentit contrari, com ha informat aquesta setmana passada l'Agencia de Salut de Catalunya 4500 famílies rebutgen vacunar els seus infants, i això pot suposar la reaparició de malalties que consideren eradicades com ara la poliomielitis, la diftèria, el xarampió o el tètanus per exemple. 


Hi ha una certa preocupació per la salut d'aquest nens i nenes no vacunats perquè si bé per l'efecte protector a la població (vacunats i no vacunats) que s'assoleix amb altes tasses de vacunació (a Catalunya per sobre del 90%), és poc esperable que apareguin aquestes malalties de forma extensiva, però si existeix la possibilitat d'aparició de casos aïllats, com el trist i fatal cas de diftèria de l'any passat. A futur preocupa que si augmenta la proporció de infants no vacunats, l'efecte protector que proporcionarà el grup dels infants vacunats no serà prou per controlar aquestes malalties que tenien eradicades a Catalunya.

Tots els professionals de la salut hem de millorar les nostres capacitats per informar a les famílies dels pros i contres de les vacunes perquè els pares prenguin una decisió informada, tot i que si arriben per sota d'un determinat percentatge de infants vacunats caldrà obrir una discussió sobre l'obligatorietat de les vacunes, finalment també els pares tenen l'obligació de buscar una informació fiable i científicament contrastada per prendre decisions sobre la salut dels seus infants. 
La ciència no es una nova religió que s'ha de creure per article de fe, tot al contrari, el mètode científic és la millor eina que, ara per ara, tenim per l'estudi, en el nostre cas, de les ciències de la salut. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada