Aquest blog vol fer arribar als pares una informació abastable i donar eines útils i necessàries per la criança dels seus fills.
divendres, 22 de juliol del 2016
A l'estiu, els banys
L’arribada de l'estiu és el moment dels banys a la platja o a la piscina. A la web (http://platges.cat) de la Generalitat podeu trobar tota la informació sobre les platges a Catalunya. Els banys a platges i piscines és una activitat saludable que pot comportar alguns riscos, com les lesions per caigudes o relliscades i els ofegaments, que cal evitar.
El color de les banderes a les platges ens ajuda a planificar els banys amb seguretat. La bandera de color verd significa que el bany està permès, que les condicions per banyar-se (natació i busseig) són bones. La bandera de color groc significa que cal tenir precaució a l'hora de banyar-se, les condicions del mar són dures, de forma que els nedadors han de tenir molta cura. La bandera de color vermell significa que el bany està prohibit per a tothom.
L’ofegament en platges i piscines és un problema de salut de primer ordre. L'ofegament és un perill real i evitable. L'any 2015, 22 persones, nens i adults, van morir ofegades a Catanya. L’única acció eficaç davant d’aquest problema és la prevenció. L’ABC és una bona norma de seguretat:
A: Adult vigilants sempre. Per a què sigui eficaç la vigilància del seu fill prop de l’aigua, aquesta ha de ser visual i permanent.
B: Barreres per tancar les piscines. Els nens s'ha de vigilar ininterrompudament però hem de tenir les mesures preventives necessàries per evitar qualsevol accident.
C: Classes de natació. Ensenyar a nedar es la millor i més efectiva mesura preventiva davant dels ofegaments.
Per això cada any, quan comença la temporada dels banys hi ha que recordar alguns consells que ens podem evitar un bon ensurt. La pàgina Faros de consells a les famílies del Hospital Sant Joan de Deu té elaborat un decàleg de consells que diu:
1. Ensenyeu al nen a nedar des de ben petit.
2. Instruiu perquè el petit pregunti abans d’anar a la piscina
3. Evitieu que el nen es banyi sol, sempre ha d'avisar un adult perquè el vigili.
4. Doneu als petits els materials de seguretat indicats per a cada edat.
5. Espereu, després de dinar, un temps abans de ficar-se a l'aigua.
6. Entreu a l'aigua a poc a poc.
7. Quedeu-vos a la zona menys profunda de la piscina, on els nens fan peu.
8. No deixeu córrer o jugar a les zones properes a la piscina per, així, prevenir les caigudes.
9. Expliqueu als nens que si es fan mal a la piscina, han d'avisar a un adult immediatament.
10.Retireu, si ha fet servir, les joguines de l'aigua, perquè altres nens més petits no es tirin a la piscina a per ells.
També podeu trobar més informació a la web de la Associació Espanyola de Pediatria, en el document elaborat pel Comité de Seguretat i Prevenció de Lesions Infantils de la AEP. (http://enfamilia.aeped.es/prevencion/prevencion-ahogamientos-en-agua) o en el vídeo fet el Dr. Jordi Pou a l'Hospital Sant Joan de Deu (http://faros.hsjdbcn.org/es/video/diversion-agua-evita-ahogamiento-ninos)
Si observeu alguna persona amb problemes dins de l’aigua aviseu immediatament el socorrista o truqueu al 112. No us llanceu a rescatar ningú si no sou experts en rescat aquàtic.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada