divendres, 5 de febrer del 2016

La laringitis. Tos seca com un gos

Alguns pares i mares podem explicar l’experiència de posar el nostre fill a dormir perfectament bé i de matinada començar a escoltar una tos característica. És una tos seca, profunda que alguns diuen com de gos o com de foca. És una tos ronca, que surt del coll del nen. Quan la crisi és prou forta el nen té dificultat per agafar l’aire i tira el cap endarrere i fa un soroll (estridor) característic que es produeix quan passa l’aire per la seva laringe mig tancada.

És una situació una mica angoixant tant pels pares com pels nens i nenes. Els pares més experimentats ja saben que és important que el nen estigui relaxat, tranquil i incorporat perquè pugui respirar millor, i fen-lo respirar l’aire fred del carrer o de la nevera el nen millora significativament. Tant l’aire humit, però fred, com o l’aire fred ajuden a afluixar la tos.

Tots aquest signes i símptomes indiquen que aquest nen està patint una laringitis, que és una inflamació de la laringe produïda per una infecció vírica.

A casa, si presenta una laringitis:
  • Poseu l'infant a la cambra de bany amb totes les aixetes d'aigua calenta obertes o feu que respiri l'aire fresc del carrer o davant de la nevera
  • Administreu antitèrmic, a les dosi recomanades, si el nen té febre
  • No el forceu a menjar. És normal que no tingui gana. Oferiu líquids
  • No feu servir fregues amb alcohol o productes amb mentol. No són efectives i poden a més, irritar la pell i empitjorar els símptomes
  • No administreu xarops, ni supositoris per a la tos sense consultar
  • Vigileu i consulteu si hi ha criteris de gravetat i de reconsulta:
Quan consultar
  1. La presència d'estridor, que és un soroll estrident que fan quan agafa aire, és un signe de gravetat, i tot i que el nen estigui tranquil ha de ser motiu de consulta.
  2. Si apareix o empitjora la dificultat respiratòria: dificultat per agafar aire, estira el coll per agafar aire, respira cada vegada més de pressa, se li enfonsa el pit, se li marquen les costelles, belluga molt l'abdomen al respirar.
  3. Quan el nen té dificultat per empassar el menjar o la saliva.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada