divendres, 29 de gener del 2016

L'ebola, el chikungunya i ara el Zika. Malalties exòtiques o autòctones?


La informació sobre la malaltia pel virus Zika ha ocupat molt d'espai aquests dies en els diferents mitjans de comunicació. Aquest virus va ser descobert per primera vegada el 1947 a la selva Zika d'Uganda, d'aquí el seu nom. La malaltia es transmet per la picada de mosquits del gènere Aedes, que prèviament han picat a un pacient infectat pel virus. Des de llavors només s'havien registrat casos esporàdics en països d'Àfrica i Àsia, però durant l'última dècada s'han produït brots en països sud-americans. Els experts han aconsellat a les dones embarassades que prenguin moltes precaucions si viatgen ara a països sud-americans.

Què és la malaltia per virus Zika?
La infecció pel virus Zika freqüentment no provoca cap símptoma, només un de cada quatre infectats desenvolupa una malaltia lleu amb febre moderada, taques pel cos que s'estenen des de la cara a la resta del cos, dolor passatger a les articulacions (principalment en les articulacions petites de mans i peus), conjuntivitis i símptomes inespecífics com dolor muscular, cansament o mal de cap, similar a la grip. La malaltia es resolt habitualment sense complicacions greus però, i d'aquí la gravetat de la malaltia, la infecció s'ha relacionat amb l'aparició de malformacions neurològiques en nadons de mares infectades durant l'embaràs, concretament microcèfalia (cap petit).

Aquest és un problema de salut a Sud-Amèrica?
Si, però... la setmana passada el Departament de Salut de la Generalitat va informar que dues dones sud-americanes que viuen a Catalunya i que no estan embarassades han estat diagnosticades del virus Zika. Les dues dones van contraure el virus en sengles viatges que van fer a finals de l'any passat als seus països d'origen, on probablement van ser infectades per un mosquit.

El mosquit tigre, que fa uns pocs anys s'ha instal·lat a Catalunya pot transmetre la malaltia. L'Agència de Salut Pública considera que no hi ha cap risc de salut pública per a la població en general de Catalunya ja que, en aquesta època de l'any, no hi ha activitat de mosquits que poguessin transmetre-la. L'Agència de Salut Pública de Catalunya ja va elaborar un Protocol per a la vigilància i el control de les malalties transmeses per mosquits i des de fa anys hi ha una campanya de lluita per evitar la disseminació del mosquit tigre.

L'ebola, el chikungunya i ara el Zika són malalties que, pel seu exotisme, tenen molta repercussió al mitjans de comunicació, però afortunadament encara no suposen un problema sanitari a casa nostra. El virus que causarà la major epidèmia a casa nostra aquest any serà, com sempre, el virus de la grip.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada