divendres, 27 de març del 2015

Mama la “caca” em diu adéu abans d’anar-se!


Aquesta sorprenent frase d’un infant que començava a anar sol al lavabo va cridar l’atenció a una mare que va voler saber com li deia adéu la “caca” al seu fill. Així que la següent vegada que va anar li va fer cridar per a veure com deia adéu. El que el petit infant crea que eren manentes que deien adéu eren cucs que es bellugaven en les femtes. El nen té cucs!!!

Com es contagia?
Els cucs intestinals més freqüents a casa nostre són els oxiürs. Els oxiürs són un paràsits com un fil de cosir d’un centímetre de longitud. Els oxiürs entren en el organisme quan ens portem a la boca alguna substancia i més freqüentment les nostres pròpies mans contaminades amb els ous del paràsit. Els ous arriben al intentí i es desenvolupen fins arribar a la forma adulta. A la nit els paràsits del intestí baixen al anus i dipositen els ous en la pell del voltant. Això provoca un picor anal intens. El nen o la nena es grata portant-se’l els ous a les ungles, després es porta les mans a la boca i es reinfecta i es tanca el cercle. 

Que símptomes dona ?
En nens més petits o en els primers anys escolars són el que més es contagien. Les complicacions de les parasitacions per oxiürs són rares. Els infants amb oxiürs no tenen pràcticament cap símptoma, l'únic símptoma que pateixen els nens o nenes es la picor al voltant del anus durant la nit després que els paràsits femella ponguin els ous.  

Com es tracta?
S’aconsella rentar amb aigua calenta els llençols, roba i tovalloles del infant. No existeix cap  relació entre la infestació per oxiürs i el menjar llaminadures o altres productes. No hi ha doncs, cap raó per modificar la dieta del infant.   
En les formes més lleus de vegades no cal tractament però habitualment es precisarà prendre una medicament antiparasitari. Els fàrmacs antiparasitaris són molt eficaços per a tractar la infestació. Tots els tractament dels que disposem actuen sobre el paràsit adult, però cap dels tractaments actua sobre els ous, per això es fa imprescindible una segona tanda de tractament, una o dos setmanes després. 
Com es pot entendre pel mecanisme de contagi, una correcte neteja de mans es fonamental per evitar la infecció.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada