diumenge, 9 de març del 2014

Sí, hi ha xarampió a casa nostra. Que cal saber sobre el xarampió

La Agencia de Salut Pública de la Generalitat ha publicat una nota informativa que diu: “Durant els mesos de gener i febrer de 2014 s’ha notificat una agrupació de casos de xarampió a la ciutat de Barcelona que ha afectat també algunes persones residents a d’altres municipis de la província i a la província de Girona. De moment s’han detectat un total de 26 casos confirmats que afecten de manera gairebé exclusiva a persones no vacunades o vacunades de forma incompleta. Del total de casos confirmats, 12 han requerit hospitalització.. Els casos afecten majoritàriament a adults joves amb edats compreses entre els 18 i els 47 anys...”

El xarampió és una malaltia molt contagiosa. Amb la majoria de les infeccions, estar exposat no vol dir necessàriament que s’agafarà la malaltia. Amb el xarampió, si no la tingut o no ha estat vacunat, al estar-ne exposat té una probabilitat del 90 per cent d'agafar la malaltia.

Es transmet per les gotes de saliva provinents de la tos i els esternuts. De manera que si la persona malalta esternuda a les mans i després toca qualsevol cosa el virus queda sobre allò que ha tocat. El virus pot viure de fins a 2 hores sobre qualsevol superfície. Les persones malaltes són contagioses abans que surti el xarampió. Aquest és el problema com en altres infeccions. Les persones amb xarampió són contagioses des de quatre dies abans que apareguin les taques.

Els primers símptomes del xarampió són tos, conjuntivitis, moc nasal i també pot haver febre. Uns símptomes que podem estar causats per una gran quantitat de virus que no són el xarampió. A continuació ve l'erupció, que comença a la cara i darrera les orelles i s'estén cap avall. L'erupció cutània són taques vermelles o de color marró vermellós que s'estén per tot el cos.

No existeix un tractament per al xarampió. Tot el que podem fer es tractar les complicacions. Per exemple 1 de cada 10 pacients amb xarampió pot patir una otitis, 1 de cada 20 pot tenir una pneumònia, 1 a 1000 pot patir una encefalitis (infecció al cervell) i 1 de cada 1.000 pot morir.

La vacuna funciona. La vacuna és una protecció molt eficaç. Tots el pacients, en aquests i altres brots, estaven no vacunats o vacunats incompletament. La vacunació s’administra a la infància amb dues dosis als 12 mesos i als 3-4 anys, junt a la vacuna de la Rubèola i les Galteres. Els adults no vacunat també s'han de vacunar. La Agencia de Salut Publica de la Generalitat ha posat en marxa una iniciativa per a vacunar adults, especialment personal sanitari. Deu dels malalts de xarampió d'aquest darrer brot treballaven en centres sanitaris.

Vigileu el estat vacunal del vostres fills i el vostre!!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada