diumenge, 23 de març del 2014

La primavera el pol·len altera.


Dijous passat començava oficialment la primavera. He escoltat experts que pronosticaven una primavera amb baixa pol·linització i altres que, al contrari, pronosticaven una alta pol·linització per aquesta estació. És comprensible la disparitat. La pol·linització depèn en part de la meteorologia (humitat, pluges, vent..). Si resulta difícil fer el pronòstic climàtic per al dia següent, fer-lo per tota la primavera sembla que és impossible. En qualsevol cas podem assegurar que tindrem calor a l’agost, fred al hivern i pol·len a la primavera.

Els nivells de pol·linització a Barcelona ciutat la darrera setmana són encara baixos, per a la majoria dels pòl·lens. Però estan en augment. En pocs dies o setmanes els nivells pol·línics augmentaran com és propi de la primavera. Els nivells de pol·len a Catalunya és poden consultar a la pagina: (http://alergia.leti.com/es/previsi%C3%B3n-niveles-de-p%C3%B3lenes-en-catalu%C3%B1a_46780).
L’al·lèrgia és una resposta exagerada del nostre organisme davant a substàncies (com el pol·len) que s’identifiquen com nocives però que són innòcues per a la majoria de les persones. La rinitis és l'al·lèrgia respiratòria més freqüent, un de cada quatre persones la pateix. Els pacients amb rinitis presenten esternuts, picor de nas, congestió nasal i mucositat aquosa al nas. (http://familiaysalud.es/enfermedades/sistema-respiratorio/rinitis-alergica-una-enfermedad-poco-valorada-que-va-en-aumento) A vegades és difícil diferenciar entre una rinitis i un refredat. En el refredat, els mocs són més espesos i hi ha més tos que esternuts i freqüentment sol venir acompanyat de febre.
El metge disposa de diferents fàrmacs (antihistamínics, corticoides, broncodilatadors...) per a controlar el símptomes de la rinitis al·lèrgica i del asma. També us recomanarà que:
  • Mantingueu les finestres de les habitacions de la casa tancades.
  • Viatgeu amb les finestres del cotxe tancades.
  • Ventileu les habitacions evitant sobretot les primeres hores del matí i la posta del sol, que és quan hi ha més pol·len en suspensió.
  • Eviteu les sortides al camp, especialment els dies secs i ventosos.
  • No practiqueu esports a l’aire lliure.
  • Per contra, és aconsellable anar prop del mar on la concentració de pol·lens és menor.
  • Utilitzeu ulleres si hi ha afectació dels ulls.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada