divendres, 19 de novembre del 2021

Aquesta temporada de tardor-hivern tornem a la normalitat. Tornen els refredats i la grip...els mocs i la tos

Durant els mesos de tardor i hivern les malalties víriques respiratòries son molt més freqüents. Els infants i especialment els més petits, van encadenant durant els mesos fred de l’any un quadre respiratori darrera de l’altre de manera que sembla que estiguin tot l’hivern amb tos i mocs.

No es cap novetat, l’excepció va ser aquest passat any  amb l’aparició del SARS-COV-2 i de la pandèmia de COVID-19. L’hivern passat amb les restriccions de mobilitat i d’interacció social, junt l’aplicació de forma estricta de mesures per la prevenció de la COVID-19 (rentat de mans, mascareta, distancia social, ventilació) les infeccions víriques respiratòries van pràcticament desaparèixer. Malalties com la grip o la bronquiolitis que produeixen cada any epidèmies de major o menor importància van produir uns pocs casos esporàdics. Aquest hivern però, la comprensible relaxació de les mesures antiCOVD-19 per el bon comportament de les dades de la pandèmia COVID-19 farà, ja ho està fent, que les malalties respiratòries tornin a ser tant freqüents com ho eren abans. Els nens i nenes tornaran a patir refredat, bronquitis i bronquiolitis, i a l’entorn del final o començament de l’any hi haurà la nostre epidèmia de grip de cada any. Afortunadament per aquesta última malaltia disposem d'una vacuna que ajudar a limitar els seus efectes.  

Les malalties respiratòries víriques (i ara em d’incloure també la  COVID-19) tenen característiques clíniques semblant i de vegades cal fer proves diagnostiques per a poder fer un diagnòstic específic. Els tests de diagnòstic ràpid (TAR), que amb la COVID han entrat a formar part de la nostre vida diària, no són exclusius de la COVID-19, la grip, la bronquiolitis o les infeccions per adenovirus també tenen un TAR que pot ajudar a fer el diagnòstic en cas de dubta.

Totes aquestes malalties estan causades per virus i no es milloren en tractament antibiòtic.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada