divendres, 1 d’octubre del 2021

Fan els vostres fills un ús abusiu de les pantalles? Teniu un Pla d’ús de pantalles?

 

El començament del curs escolar suposa reprendre les rutines que s’havien abandonat, com és normal, durant els dies d’estiu.

Les darreres setmanes alguns  mitjans de comunicació s’han fet ressò del abús que especialment els joves estant fen de les pantalles. Els psiquiatres especialistes en addiccions estant començant a visitar cada vegada més adolescents que fan un ús abusiu o presenten una addicció a les pantalles. Abans d’avançar més, definir dos conceptes: L’abús és un ús excessiu, addicció és la necessitat fer-ne ús.

Quina és la rutina d’ús acceptable de les pantalles?

Fa temps alguns experts havien proposat unes normes per a l’ús adequat de les pantalles: (la regla del dos) No s’havien de fer servir abans dels dos anys, no s’havien de fer servir més de dues hores. Aquestes recomanacions son avui dia molt poc realistes. I per això, des de fa un parell d’anys, la recomanació es consensuar amb els nois i noies un Pla d’ús de les pantalles que sigui realista de complir. Elaborar un pla significar negociar amb els nois i noies que espai del dia han dedicar a cada activitat (escola, descans nocturn, deures, activitat física...)

Aquest Pla ha de ser individualitzat perquè ha de tenir en compte criteris específic de cada infant,  com l’edat  (perquè no es pot ser igual per un nen de 5 anys que per un adolescent de 16 anys), o les característiques i peculiaritats dels noi o noia, del tipus de família, si estan de  vacances o de caps de setmana o dies de classe o època d’exàmens...

Consensuar és la clau, perquè si en participen en la elaboració del Pla, serà més fàcil de fer-ho complir que si ha estat imposat

Amb aquesta aplicació (https://www.healthychildren.org/spanish/media/paginas/default.aspx)
de l’Acadèmia Americana de Pediatria podeu fer els vostres propis plans. Per que el Pla d’ús de pantalles sigui efectiu els pares han actuar com a model, fent un ús adequat dels mitjans digitals estimulant els seus infants a seguir el seu exemple. Difícilment aconseguireu que el vostres fills facin un ús adequat de les pantalles si vosaltres no ho feu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada