divendres, 15 d’octubre del 2021

No només per la COVID-19, altres símptomes i malalties impedeixen als infants anar a escola

 El curs escolar ja ha començat. Els infants, quan més petits encara més, semblen un imant per algunes malalties, especialment les produïdes per virus que són molt habituals durant els mesos del curs escolar.

Unes preguntes recurrents del pares en aquesta època són: Pot anar a l’escola? Quan podrà tornar a l’escola?

Les directrius de l’exclusió escolar les va definir l’Agència de Salut Pública de Catalunya, en el seu document: “Criteris de no assistència de l’alumnat a l’escola o llar d’infants durant un període de temps determinat a causa de malalties transmissibles”

https://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_Professionals/Vigilancia_epidemiologica/documents/arxius/eviccioescolar.pdf

La recomanació d’aquest document és que els alumnes no poden anar a l’escola bàsicament si tenen una malaltia que impedeix que l'alumne dugui a terme les seves activitats amb normalitat o si té una malaltia contagiosa.

De forma resumida poden considerar que els símptomes i malalties que impedeixen als infants anar a escola són:

 • Febre. Febre és una temperatura superior a 38ºC. Si el seu infant té febre ha de restar a casa i prendre paracetamol o ibuprofèn si  la febre és elevada o hi ha malestar. La tornada a l' escola després d'un episodi de febre es pot fer quan l'infant porta 24 hores sense febre, en el cas de la COVID-19 una setmana després del diagnòstic

Què fer a casa?

 1. Oferiu força líquids
 2. Deixeu-lo amb roba lleugera.
 3. Banyeu o poseu draps amb aigua tèbia per baixar la temperatura corporal. Eviteu banyar-lo o posar-li draps amb aigua massa freda o glaçons. 
 4. Doneu paracetamol o ibuprofèn segon les instruccions de dosificació indicades pels professionals de salut  i/ o demaneu una visita.

 • Vòmits o diarrea. La majoria d'aquests processos son contagiosos i enviar un infant a l'escola amb aquests símptomes pot ser l’inicií d'un brot infecciós. Apliqueu el mateix criteri que amb la febre i espereu 24 hores sense vòmits ni diarrea abans de la tornada a la escola. 

Què fer a casa?

  1. Continueu amb l’alimentació habitual si no es que està vomitant
  2. Oferiu una alimentació més fraccionada, menys quantitats i més freqüentment.
  3. Si té molts vòmits oferiu petites quantitats de solució de rehidratació oral (Sueroral*). Doneu una cullereta cada 5 - 10 minuts a la primera hora i aneu augmentant gradualment la quantitat i la freqüència si no vomita.
  4. No doneu refrescs ensucrats o begudes energitzats que poden empitjorar els vòmits i la diarrea. No doneu begudes amb cafeïna
  5. No manteniu una solució de rehidratació oral com l'únic líquid més de 24 hores. Torneu a la seva alimentació normal el més aviat possible.
  6. No es recomana cap medicament.


 • Tos i mocs. Un nas tapat o congestionat  són els primers símptomes del refredat. El moc és els primers dies més clar (com l’aigua) i amb el pas dels dies es pot tornar groc o verd. La tos que al començament pot ser seca, en el pas dels dies es va fen més humida amb moc.  La tos i els mocs dels refredats poden duran en el infants fins a 2 setmanes.

Què fer a casa?

  1. Feu-los neteges nasals amb sèrum fisiològic o aigua salada.
  2. Feu-los respirar vapors durant el bany o la dutxa.
  3. Aixequeu el capçal del llit o bressol uns quants centímetres.
  4. Oferiu líquids addicionals, suc de fruita o aigua o begudes calents, com brou.
  5. Eviteu que respirin fum de tabac. 
  6. El medicament sense recepta no curen els refredats, poden alleujar alguns símptomes però s’ha de fer servir amb precaució. No administreu medicaments per la tos als infants menors de 3 anys.

 •  Dolor. Si el seu infant té un dolor lleu de cap o d'un braç per exemple es possible que pugui anar a l'escola després de prendre un analgèsics. Però un infant amb un dolor intens difícilment pugui dur a terme les seves activitats amb normalitat. Deixeu-lo a casa i controleu el dolor amb analgèsics.

Què fer a casa?

  1. Doneu paracetamol o ibuprofèn segon les instruccions de dosificació indicades pels vostres professionals de salut  i/ o demaneu una visita.

 •   Dificultat respiratòria. Igual que amb el dolor poc profit traurà un infant en l'escola si s'ofega. La malaltia impedeixi que l’alumne dugui a terme les seves activitats habituals amb normalitat. 

Què fer a casa?

  1. Seguiu la pauta d'actuació establerta pel seu metge o especialista  i/ o demaneu una visita.

 • Malaltia contagiosa. Si el seu infant pateix una malaltia contagiosa del tipus conjuntivitis, varicel·la.... no pot assistir a classe fins a la fi de la fase contagiosa. Consulteu als professionals de salut per a saber quan pot tornar a l'escola.

Què fer a casa?

  1. Eviteu la propagació de la malaltia:
  2. Deixeu l’infant a casa. Limiteu el contacte amb els altres. L’infant no ha de tornar a l’escola fins que no estigui durant 24 hores sense febre (una setmana després del contacte per la COVID-19).
  3. Renteu-vos les mans amb sabó freqüentment.
  4. Ensenyeu-los a tossiu i esternudeu en el plec del braç.
  5. Netegeu sovint les superfícies, joguines i altres objectes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada