divendres, 17 de setembre del 2021

Comprovar...abans de compartir.

Una companya publicava en les seves xarxes socials fa pocs dies una nota queixant-se de com les xarxes socials s’estaven convertint en un fangar. No estic totalment d’acords amb ella.  Seria el mateix de dir que els bolígrafs son reprovables per les coses que s’escriuen. El meu consell és que fem servir el bolígraf, però deixem de llegir gent prescindible.

Certament, i amb la pandèmia de coronavirus sembla haver-se potenciat, la difusió de falses noticies s’ha incrementat. Difondre notícies falses és com difondre el virus per que aquesta falsa informació pot fer que algunes persones preguin males decisions en relació a la seva salut (algunes persones van haver de ser ingressades i algunes van morir després de la difusió de l’ocurrència que un glopet de lleixiu tindria efectes beneficiosos contra la COVID-19)

Una Agencia canadenca (Le centre canadien d’éducation aux medias et de littéraire numériques https://checkthenshare.ca/fr.html), ha posat en marxa una campanya per lluitar contra la proliferació de falses noticies: Comprovar...abans de compartir. Perquè tot i que no ser els creador de fals continguts si els difonem i som co-responsables.

COMPROVAR ...

  • Comproveu quina és la font original.
  • Comproveu si es una font fiable
  • Comproveu el que diuen les institucions publiques de salut

 COMPARTIR...

  • Després de “comprovar”, compartiu la informació sense restriccions. Compartir informació verdadera ajuda a aturar les notícies falses


Quina és una font fiable? En qui confiar?

Que una persona s’especialitzi en una àrea en particular no la converteix en especialista en tot. El millor expert en literatura o en política o en tecnologia pot no ser un expert en salut pública. No demaneu a un fuster que us faci la fontaneria de casa vostra!

  •  Confieu en la informació dels llocs oficials dels governs, com (https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/)
  • Confieu en les agencies de salut pública governaments, com l’Agencia de Salut Publica de Catalunya (ASPCAT) https://salutpublica.gencat.cat/ca/inici/
  • Confieu en els portaveus i els especialistes dels grans hospitals del país
  • Confieu en les organitzacions científiques reconegudes (Col·legis de metges, infermeria, societat científiques, Organització Mundial de la Salut...)
  • Confieu en periodistes especialitzat en ciència i salut en mitjans de comunicació de bona reputació.
  • Confieu en el vostre metge i infermera de confiança


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada