divendres, 3 de setembre del 2021

Prepareu la tornada a l’escola.

 

El dilluns 13 de setembre de 2021 s’iniciaran les classes d'educació infantil, primària, secundària i batxillerat, comença el nou curs escolar! S´ha de començar a preparar la motxilla i l’estoig dels llapis... i més coses

El curs escolar de l’any passat va ser totalment anòmal, amb mesures sanitàries anti-COVID, ensenyament telemàtic, tancament de classes per casos de COVID... Aquest any la tornada a l’escola serà més estressant que altres anys. Molts nois i noies viuran amb tensió el inici del curs, per trobar-se davant de la dualitat emocional de tenir ganes de retornar a l’escola i d’altre banda dubtes, pot ser por, davant del nou curs. L’ansietat habitual de cada any per la tornada a l’escola serà més gran aquest curs.

 


Ajudeu-los a fer una tornada a l’escola tranquil·la, cuidant alguns aspectes que les poden facilitar el inici de curs

Aspectes de salut

1.      Hàbits i rutines. Durant les vacances es habitual que els horaris i les rutines es relaxin. Feu una tornada progressiva a les rutines habituals del curs escola. Amb el retorn a l’activitat escolar s’han de recuperar les rutines com l’hora d’anar a dormir, el temps d’esbarjo...Comenceu ja a adaptar els horaris que tindran durant el curs escolar, alguns nens poden necessitar fins a dues setmanes per adaptar-se.

2.      Alimentació. Part de les rutines a recuperar són les horaris dels menjars i també el tipus de menjar. Recordeu els consells del Departament de Salut: Petits canvis per menjar millor” Més: fruita i hortalisses, llegums, fruita seca. Canvieu a: aigua, aliments integrals, oli d’oliva verge, aliments de temporada i proximitat. Menys: Sal, sucres, carn vermella i processada, aliment ultra processats.

3.      Vacunes. Les vacunes anti-COVID ja es poden administrar als nois i noies per sobre dels 12 anys, es desitjable que la majoria en arribi al inici de curs amb la pauta de vacunes completada i d’aquesta a més d’estar protegit contra la malaltia estalviar-se el confinament en cas de que un company sigui COVID positiu.  Però, no descuideu les vacunes sistemàtiques de l’edat pediàtrica (xarampió, tètanus, meningococ...), assegureu-vos que els vostres infants comencen el curs amb les vacunes al dia.

4.      Recordeu. Expliqueu al vostres infants la importància de complir les mesures anti-COVID que la escola apliqui en cada moment (mascareta, netejar de mans sovint , respectar els grups bombolla...)

5.      Activitat física i esbarjo. La tornades a les rutines i a les obligacions pròpies del curs escolar no pot fer oblidar la necessitats dels infants de fer exercici físic i de disposar d’un espai de temps per l’esbarjo.

Aspectes pedagògics

1.      Objectius. Es important que comencin el curs amb objectius clars i assolibles . Unes perspectives massa altes o massa baixes suposaran frustració i desànim en els infants.

2.      Organització i planificació. Es una condició necessària per tenir un curs escolar exitós.  Organitzar i preparar una bona aèria de treball i planificar també els espais de temps per les diferents activitats (feines escolars, esbarjo, ús de pantalles, activitat física diària...).

3.      Suport escolar. Com va anar el curs anterior? Va precisar de suport extraescolar? Esteu vigilants, no és bo esperar al darrer trimestre per solucionar els problemes.

4.      Expressar dubtes. Els noies i noies es poden beneficar de parlar obertament de les seves dubtes i pors de la tornada a l’escola. Feu-los reviure els primers dies del curs escolar que s’inicia perquè ells expressen les seves preocupacions.

5.      Reforceu els aspectes positius de la tornada a l’escola, com el retrobament amb companys i mestres, feu-los pensar en les activats i matèries amb les que més gaudien... Expliqueu-los les experiències positives de la vostre etapa escolar.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada