diumenge, 25 d’abril de 2021

Ho tenim a tocar, però això encara no està...

 Ho tenim a tocar, però això encara no està... cal seguir amb la vacunació però encara ens cal mantenir les mesures de protecció (rentat de mans, distancia social, mascareta i ventilació)

Les tasses de vacunació avancen, afortunadament, a bon ritme, però això no vol dir que hores d’ara la pandèmia estigui controlada ni a casa nostre ni enlloc.

La vacuna és la solució a la pandèmia però hi ha algunes consideracions a tenir en compte. Em primer lloc a Catalunya tenim unes  tasses de vacunació són encara baixes.

És ben cert que cada vegada hi ha més estudis que avalen que una primera dosis de vacuna poc suposar una protecció entre el 50 – 80% en relació la variabilitat individual i de cada vacuna. Aquesta alta eficàcia està fent que països com Anglaterra i Canada entre altres, hagin plantejat una política de vacunació diferent, administrant el major nombre possible de primeres dosis retardant l‘administració de les segones dosis per aconseguir un major nombre de persones amb protecció. Espanya, però, no ha optat per aquesta estratègia.


La immunitat que confereix la vacuna, és més forta i més duradora que la que s’assoleix patint la malaltia de la COVID. Per això tots els experts estan d’acord en la necessitat de completar la vacunació tot i haver patit la malaltia. És el meu cas, que he estat vacunat tot i haver tingut la malaltia.

Però cap de les vacunes té un 100% d’eficàcia, així ho diuen el propis fabricants i ho ha posat de manifest l’informe publicat fa uns dies pel Centre de Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units. D’un total de 78 milions estatunidencs correctament vacunats, en el moment de fer el informe, 5800 han fet una COVID.  D’aquests quasi el 30 % han estat sense símptomes, però un petit percentatge (7%) van ser ingressat.

Per a poder considerar suficientment controlada la pandèmia seria desitjable tenir un risc de rebrot per sota de 100 positius per cada 100.000 habitants. A Catalunya la dada és de 270 per 100.000 habitats i junt les dades d’hospitalització i ocupació de les unitats de cures intensives, es evident que encara no ho tenim controlat, per això a més de l’avenç de la campanya de vacunació, encara ens cal mantenir les mesures de protecció individual per a disminuir la quantitat de virus circulant.

Es possible que a curt termini, si la vacunació segueix a bon ritme i les dades epidemiològiques són favorables, es puguin començar a relaxar les mesures de protecció individual (rentat de mans, distancia social, mascareta i ventilació)

Cap comentari:

Publica un comentari