dissabte, 17 d’abril de 2021

L'elogi de les vacunes

 L'elogi de les vacunes. Les vacunes salven vida. El desori de la vacunació de la COVID no pot amagar l’historia d’èxit de les vacunes  

El metge anglès Edward Jenner a finals del segle XVIII es va adonar que les munyidores de vaques no patien la verola, una malaltia extremadament greu i moltes vegades mortal. El Dr. Jenner va observar que aquestes treballadores patien una malaltia molt lleu de la pell pel contacte amb unes vesícules que algunes vaques teníem a les mamelles i això semblava protegir-les de la verola. Aleshores va inocular una mica del contingut de les vesícules de les vaques a algunes persones evitant així que es contagiessin de la verola. Al líquid que el Dr. Jenner obtenia de les vaques per protegir de la verola li diem vacuna. La verola, la greu malaltia que va ser l’origen de la primera vacuna, gracies a les vacunes és considera erradicada, perquè fa més de 50 anys que no hi ha cas de contagi.

Les vacunes han estat una de les aportacions científiques més importants per la salut de la població.  La vacunació infantil sistemàtica ha fet que algunes malalties (poliomielitis, diftèria, tètanus...) estiguin avui en el imaginari popular com a quelcom del passat. Però si això es així és gracies a l’ampla cobertura vacunal dels nostres infants.

La transcendència de les vacunes contra la COVID està fent que les noticies sobre vacunes ocupin els titulars i els editorials de la majoria de les mitjans de comunicació. Es monitoritza dia a dia, minut a minut, el numero de vacunes administrades, el tipus de vacunes i cadascun dels entrebancs que apareixen o dels possibles efectes secundaris... generant una sensació de desgavell. Aquest desgavell està produint en la població una gran desconfiança en les vacunes, més en unes que altres però en totes en general. Només com a conseqüència  d’aquesta ansietat poblacional és pot explicar que els estats aturin la vacunació tot i la insistència de la Agenda Europea del Medicament del beneficis sobre els efectes secundaris de la vacunació. D’aquí que una vuitantena de societats científiques hagi signat un manifest: “ No parin la vacunació i acordin les mesures de control de la pandèmia”, perquè es facin servir criteris científics per a prendre les decisions.

Des de que el Dr. Jenner va inocular per primera vegada una vacuna, a la tecnologia ARM missatger, la historia de la vacunes és una historia d’èxit que ha protegit a milions de persones front moltes malalties i amb evitat milions de morts.
El desori de tot el relacionat amb les vacunes de la COVID no potser cap excusa per posar en dubte l’eficàcia de les vacunes com a eina preventiva davant de les malalties infecciones. Les vacunes salven vida.

 

Cap comentari:

Publica un comentari