divendres, 11 de maig del 2018

Les xarxes socials són com el mon de Toy Story i el país de Peter Pam: “fins l’infinit i més enllà” i no desapareixerà “Mai més”


Les xarxes socials formen part de la nostra vida quotidiana i encara més a la dels joves. Aquesta nou sistema de comunicació és relativament nou i tant radicalment diferent que encara no tenim ben determinades unes normes pel seu correcte ús. A més, i excepcionalment, en una activitat central de la vida quotidiana els pares no disposen ni la informació ni l’experiència suficient per donar normes als joves. Més aviat són els fills es que estant instruint als pares en el seu ús.


Algunes idees claus com la universalitat i la persistència de tot allò que es posa a la xarxa semblen difícil de transmetre. Perquè tot allò que es posa a les xarxes, una foto per exemple, va a petar al mon Toy Story i al país de Peter Pam, perquè anirà “fins l’infinit i més enllà” i no desapareixerà “Mai més”.


Decàleg  sobre privacitat i seguretat a les xarxes
Alguns consells que tenen com a base les recomanacions que va fer l'Agencia de Salut Pública de Canada.
1.    No donis a la xarxa dades personals com el teu nom, adreça, telèfon, o la escola on vas. Mai no responguis missatges que et demanin el teu nom d’usuari i la teva contrasenya. En alguns llocs de les xarxes socials és una bona idea triar un “alies”, en comptes d'utilitzar un nom real.
2.    Igual que vosaltres podeu fer servir un “alies”, altres usuaris també ho poden fer. No tot el que hi ha a Internet és veritat.
3.    No us descarregueu aplicacions que us demanin dades personals. Feu servir llocs web segures.
4.    Manté sempre protegida la teva contrasenya. La teva contrasenya del correu electrònic és personal; no la diguis ni als teus amics.
5.    No acceptis sol·licituds d'amistat de persones que no coneixes en la vida real.
6.    Pensa molt bé que publiqués a la xarxa. Recorda: les coses que es publiquen a la xarxa són per sempre.
7.    Recorda que has de protegir no només la teva privacitat, sinó també la confidencialitat dels teus amics o de la teva família. Demana permís abans de publicar qualsevol cosa, una foto o un vídeo... d’altres persones.
8.    Vigila el que els teus amics publiquen sobre tu. Tecleja el teu nom o “alies” al Google o a un altre cercador per veure si hi ha alguna cosa a la xarxa que faci referència a tu.
9.    No feu servir WIFI públics per accedir a dades personals.
10.Els telèfons intel·ligents permeten publicar fotos i vídeos en línia però amb etiquetes geogràfiques, perquè l’aplicació de geolocalització proporciona la ubicació exacta del lloc on ha estat feta la foto. Assegura't que aquest dispositiu estigui apagat abans de publicar fotos a les xarxes socials en línia si vols assegurar la teva privacitat.


En definitiva utilitza Internet d’una manera responsable i si tens algun problema no dubtis a explicar-ho als pares o als mestres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada