divendres, 4 de maig del 2018

L’Alicia té vòmits i diarrea, què fer a casa


L’Alicia és una lactant de poc mesos que he visitat fa un dies perquè havia fet febre i poques hores després havia començat a vomitar i fer diarrea. Els símptomes que pateix l’Alicia són els habituals de les gastroenteritis, febre, vòmits, diarrea i també mal de panxa i poca gana. L’Alicia tenia una gastroenteritis i els dies posteriors he visitat altres infants amb els mateixos símptomes.
La gastroenteritis és una causa habitual de vòmits i diarrea en els infants.  Els virus són l’agent causal més freqüent de les gastroenteritis, i com altres malalties víriques es presenten de vegades de manera epidèmica, és a dir que quan hi un cas vindran molts altres darrera com a resultat del contagi entre els infants.
Què fer a casa
La gastroenteritis és una malaltia que és pot tractar a casa ja que en pocs dies es d’esperar que l’infant s’anirà trobant millor fins a curar. 

La base del tractament de les gastroenteritis és la Solució de Rehidratació Oral. Aquests és un preparat que aporta els líquids, la glucosa i altres nutrient que l’infant precisa per prevenir o solucionar les complicacions dels vòmits i diarrees.

La solució de Rehidratació Oral  s’elabora amb unes proporcions de cada uns dels seus components seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut. El resultat final és un líquid amb un regust salat que no és massa del gust dels infants. Per això hi ha tants productes diferents en el mercat que intenten “disfressat” amb diferents sabor (fresa, taronja...) el seu gust.  Les Solucions de Rehidratació Oral són més acceptades pels infants quan estan una mica fredes.

Tant important és què es dona com quan es dona. S’aconsella donar petites quantitats i sovint per anar augmentat la quantitat i espaiant el  temps segon la tolerància de l’infant. Es pot començar amb  5 ml de Solució cada 5 minuts i si té una bona tolerància, passar a 10 ml cada 10 minuts, 15 ml cada 15 minuts .... fins que toleri quantitats de 50 – 70 ml sense vomitar. Després d’un espai curt de temps ( 3 – 4 hores) amb la ingesta exclusiva de Solució de Rehidratació Oral s’ha d’iniciar la alimentació habitual de l’infant i seguir oferint la Solució de Rehidratació Oral.  

Les begudes ensucrades o les begudes energètiques no són útils pels infants amb vòmits i diarrea perquè porten una carrega de glucosa molt alta que empitjora la malaltia i especialment la diarrea
Els canvis en la dieta habitual dels infants, com la retirada d’alguns aliments o la introducció d’aliment especial (llet sense lactosa) no ofereix cap millora, així que la recomanació es mantenir l’alimentació habitual, sense forçar perquè es normal la falta de gana en un infant amb mal de panxa, vòmits i diarrea. Manteniu la lactància materna si encara esteu fent-la.

Cada vegada existeixen més productes nous per solucionar els quadres de vòmits i diarrea. Hi ha les farmàcies tot un seguit de productes (antiemètics, antidiarreics, probiòtics...) per poden alleugerir els símptomes de les gastroenteritis, però amb efectes advers que cal considerar. No feu servir aquests fàrmacs, especialment en els més petits sense el consell d’un professional de salut.

Els virus són la agent causal més freqüent de les gastroenteritis. Això justifica perquè en la majoria dels casos en el tractament de les gastroenteritis no són necessaris els antibiòtics i més aviat  la seva utilització poc fer empitjorar la malaltia.

Prevenció
Vacuna. Entre els virus més freqüentment responsables de gastroenteritis hi ha els rotavirus, i afortunadament disposem d’una vacuna molt eficaç antirotavirus que està indicada durant els primers mesos de vida.
Rentat de mans: El restat de mans és la millor mesura preventiva per evitar el contagi i la transmissió de la gastroenteritis. Hem d’instruir als infants a adquirir l’hàbit de rentar-se sovint les mans, especialment quan han anar al lavabo i abans de menjar.
Quan consultar 
(https://fcodinagarcia.blogspot.com.es/2017/10/)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada