divendres, 28 de juliol del 2017

Dia Mundial contra la Hepatitis: Eliminar la hepatitis

La Organització Mudial de la Salut (OMS) celebra como cada any el 28 de juliol el dia mundial contra la hepatitis. Aquest any, el lema és “Eliminar la hepatitis”. Amb motiu d’aquesta data la OMS ha publicat el “Informe Global sobre la Hepatitis de 2017” que mostra les dades sobre la situació mundial d’aquesta malaltia:

  • La hepatitis viral causa 1,34 milions de morts (una xifra comparable a les morts anuals causades per la tuberculosi, el VIH i la malària).
  • 325 milions de pacients viuen amb hepatitis viral (aproximadament el 4,4% de la població mundial).
  • Només el 9% de les persones que viuen amb hepatitis B i el 20% de les que viuen amb hepatitis C s'han sotmès a proves i coneixen el seu estat.
  • Les principals causes de les noves infeccions per hepatitis C són els procediments sanitaris arriscats i l'ús de drogues injectables, que representen la major part dels 1,75 milions d'infeccions

L'informe posa també de manifest que mentre, des de l'any 2000, les morts per hepatitis viral han augmentat en un 22%, i per contra les morts degudes a altres malalties, com la tuberculosi, la malària i el Sida, han disminuït. L'informe fa una crida a d'adoptar mesures específiques i urgents tant a nivell regional com nacional. Aquest any la crida és “Eliminar la hepatitis

El terme hepatitis no fa referència a cap malaltia concreta, sinó que es refereix a una lesió del fetge originada per un procés inflamatori que afecta a les cèl·lules hepàtiques, els anomenats hepatòcits.


Catalunya es troba entre les regions d’incidència mitja de la hepatitis. Els informes dels darrers anys posen de manifest tasses d’incidència al voltat del 5 per 100.000 per la Hepatitis A i del 2 per 100.000 per la Hepatitis B. La introducció de les vacunes contra la Hepatitis A i B en el Calendari de Vacunacions Sistemàtiques de la Generalitat de Catalunya, el seguiment de les embarassades i dels nadons afectats i el estricte control sanitari de les donacions de sang ha fet disminuir la incidència de la malaltia a casa nostre, però encara representa un greu un problema de salut. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada