dijous, 27 d’abril del 2017

Papa, em fa mal el cap!!! Els infants també pateixen de mal de cap


El mal de cap, cefalea, és un motiu de consulta habitual tant a les consultes de pediatria com a urgències. Pràcticament tots els adults han patit mal de cap en algun moment de la seva vida i segon els estudis fins al 96% dels adolescents també l’han patit. Les cefalees en els infants són molestes i són motiu de preocupacions en els pares, però en general no estan associades amb una malaltia greu.

El tipus de mal de cap més habitual a la infància és el que acompanya a algunes malalties febrils com ara el refredat, la otitis... o altres com un mal de queixal. Una vegada solucionada la malaltia, el mal de cap desapareix. És un mal de cap agut.
La cefalea tensional i la migranya són mals de cap que es van repetint de tant en tant.  La cefalea tensional es manifesta com una sensació de tensió, opressió a la zona del clatell. Dura unes quantes hores, no impedeix que l’infant continuï amb la seva activitat habitual (jugar, anar a l'escola, fer esport...) i millora amb el repòs i els analgèsics habituals. La migranya és un mal de cap que comença de forma sobtada i que provoca un dolor pulsàtil, com els batecs del cor, només a un costat del cap, i que empitjora amb l’activitat, el moviment , la llum i els sorolls.


L’eina més útil pel diagnòstic de les cefalees, més que qualsevol estudi o anàlisi, és el “calendari dels mals de cap”. Tenir recollir per escrit quan hi ha mal de cap, amb quina intensitat, quan dies dura, què ha de fer per a calmar-lo, si en pot anar a l’escola o seguir amb les seves activitat diàries normalment, és fonamental per a identificar els diferents tipus de cefalees.
Una vida sana amb unes hores de son adequades i una dieta correcta són les normes de prevenció aconsellables pels mals de cap repetitius. Durant la crisis de mal de cap es convenient el repòs en un lloc tranquil i sense soroll. El fàrmac més utilitzat pel mal de cap és el paracetamol, tot i que el ibuprofèn pot ser també útil en les cefalees infantils.

Algunes característiques dels mals de cap fan necessària una consulta i si cal una atenció urgent

Símptomes d’alarma de les cefalees

·       Mals de cap que van augmentat la seva intensitat

·       Mals de cap cada cop més freqüents

·       Mals de cap que impedeixen les activitats diàries dels infants
·       Mals de cap que associen a nàusees o vòmits
·       Mals de caps que apareixen a la nit i que desperten a l’infant
·       Mals de caps a primera hora del matí
·       Mal de cap amb febre

Quan acudir a Urgències
·       Mal de cap continu que no cedeix amb el tractament, sinó que més aviat es cada vegada més intens.
·       Mal de cap amb vòmits que no paren
·       Mals de caps amb alteració de la visió, visió borrosa, visió doble...
·       Mal de cap i pèrdua de força
·       Mal de cap i vertigen
·       Mal de cap i dificultat a la parla
·       Mal de cap i rigidesa al cap

·       Mal de cap, febre alta i/o malestar general

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada