dijous, 13 d’abril del 2017

Algunes processons són molt irritants. Les processons d’erugues ni tocar-les!!!


 Els insectes són el grup animal més freqüent, els lepidòpters són dins del grup dels insectes al mateix temps els més nombrosos. La Thaumetopoea pityocampa és un lepidòpters nocturn propi dels països mediterranis. La forma larvària de la Thaumetopoea pityocampa és una eruga que es coneix popularment com la Processionària del pi, perquè es desplacen en grup fent una filera. La proliferació d'aquest insecte està provocant una plaga forestal i també ocasionant alguns problemes de salut.

L'eruga de la processionària ha desenvolupat, com a mecanisme de defensa contra els seus predadors, unes espícules microscòpiques amb un gran poder irritant amb diverses substancies tòxiques. Aquestes espícules irritants poden afectar tant a la pell com als ulls i mes rarament a les vies respiratòries dels infants que hi entren en contacte. No es una al·lèrgia a l’eruga, tot i que alguns infants puguin tenir-la, sinó que l’eruga produeix aquestes espícules nocives que provoquen els símptomes a tothom que entri en contacte amb elles.

El contacte de la pell amb l’eruga provoca unes lesions cutànies similars a la urticària. La pell de l'infant presentarà faves calentes, vermelles i amb molt de picor.


Si es espícules arriben als ulls dels infants, aquests es posaran vermells, inflats i també amb molta picor. Gratar-se la pell o fregar els ulls no fa sinó empitjorar els símptomes.
Rarament els infants poden presentar una afectació de les vies aèries, amb dificultat per a respirar i sorolls respiratoris anormals.
Els infants que presenten a més a més una al·lèrgia a l’eruga presenten quadres molt més greus (reaccions anafilàctiques).

Si el vostre infant ha estat en contacte amb una eruga de la processionària, renteu amb aigua la zona sense fregar. Poden ser necessaris fàrmacs antihistamínics per a controlar els símptomes.

Consells per evitar reaccions per la processionària del pi
      Eviteu passejar per pinedes infestats per processionària durant els mesos en què l'eruga fa les seves “processons”  pels pins (si l'hivern és fred: febrer-abril; si l'hivern és més suau: gener-març)
      Si trobeu processons d'erugues: allunyeu els infants, no tocar-les ni escombrar-les per evitar que s'aixequen les espícules irritants.
      Eviteu recollir pinyes, llenya... de les pinedes infestats.
      Eviteu remoure la terra en pinedes o tocar els nius de les erugues

      Si viviu prop de pinedes infestats per processionària durant el final de l'hivern i el començament de la primavera eviteu assecar la roba a l'aire lliure.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada