divendres, 24 de març del 2017

La tuberculosis, una malaltia encara present a casa nostre. "Units per posar fi a la tuberculosis"


En el Dia Mundial de la Tuberculosis (24 de març), l'Organització Mundial de la Salut amb el lema "Units per posar fi a la tuberculosis", fa una crida als governs, a les comunitats, a la societat civil i al sector privat perquè units posin fi a la malaltia mitjançant un treball col·lectiu i col·laboratiu.



Que és la Tuberculosis?
La tuberculosi és una infecció causada per Mycobacterium tuberculosi, un bacteri que afecta els pulmons. La infecció es transmet de persona a persona a través de l'aire. Com altres malalties respiratòries, quan un malalt de tuberculosi pulmonar tus, esternuda o escup, expulsa bacils tuberculosos a l'aire. Una altra persona inhala alguns bacteris i queda infectada.

La tuberculosi pulmonar provoca tos amb mucositat (de vegades amb sang en l'esput), dolor al pit, debilitat, cansament, pèrdua de pes, febre i suors nocturns. En els nens és particularment difícil diagnosticar aquesta malaltia perquè els símptomes son poc manifests.

La tuberculosi és una malaltia que es pot tractar i curar. Es tracta amb una combinació de antibiòtics durant mesos. Els malalts poden curar-se a condició que es prenguin correctament els medicaments.

Situació actual de la malaltia?
El passat mes de febrer la ASPCAT (Agència de Salut Pública de Catalunya) ha presentat l'informe anual de la tuberculosis a Catalunya l'any 2015. Tot i que la tuberculosi afecta principalment als adults, tots els grups d'edat estan en risc. En 2015 del total de casos de tuberculosis declarats a Catalunya (1078 casos), 8 de cada 100 eren en l'edat pediàtrica (de 0 a 14 anys), cap d’ells tenia menys d'un any.

Els casos de tuberculosi a Catalunya disminueix any a any; però encara al 2013 és van donar 15,4 casos de tuberculosi per cada 100.000 habitants, l’any 2014 van haver 15,1 casos per 100.000 habitants, i en darrer informe que recull les dades de l’any 2015 mostren una taxa d’incidència de 14,4 casos per 100.000 habitants, amb una davallada del 4,6 % respecte de l’any 2014. La xifra de tuberculosis va disminuint any a any, però encara son taxes més altes que la mitjana dels països industrialitzats.

La tuberculosis és encara una malaltia present a casa nostre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada