Durant els copiosos tiberis de la temporada de Nadal, les
taules queden plenes de menjar que es important refrigerar el més aviat possible,
si volem aprofitar-lo en altre moment.
Els bacteris que poden causar malalties digestives poden començar a desenvolupar-se en els
aliments cuinats o crus en només dues hores a temperatura ambient, però si la
temperatura és molt alta (major de 32ºC) o durant l'estiu, el temps es pot
reduir fins a una hora!. Per això, refrigerar els aliments després de
cuinar-los o després de consumir una part d’ells de forma apropiada ens
protegeix de malalties transmeses per aliments, conegudes com
"intoxicacions alimentàries”.
La intoxicació alimentària és causada pel consum
d'aliments contaminats. Els
símptomes de les intoxicacions alimentaries són:
1. Vòmits
2. Nàusees
3. Recargolaments
4. Diarrea
5. Mal de cap
6. Restrenyiment
7. Febre
Els grups més vulnerables de patir intoxicacions
alimentaries són les dones embarassades, els nens menors de cinc anys, els
adults majors de 60 anys i les persones amb la immunitat alterada. Els
símptomes apareixen després de menjar l'aliment contaminat, de vegades no
immediatament sinó després d’unes hores o inclús un par de dies.
Seguiu aquests consells per protegir la vostre família:
· No trigueu més de dues
hores en refrigerar els aliments peribles.
Les baixes temperatures retarden el desenvolupament dels
bacteris que causen malalties. Per tant, és important refrigerar els aliments
de manera ràpida i adequada. No poseu a la nevera o al congelador aliments
massa calents, espereu a que baixi una mica la temperatura ja que poden escalfar
els altres aliments ja refrigerats.
· Congeleu
Si no heu de consumir el aliment en un temps relativament
curt, podeu congelar pràcticament qualsevol aliment, també els que estan ja
cuinats. I això no vol dir que siguin menys saludable o segurs per menjar.
· Mai descongeli
aliments sobre el marbre de la cuina
Moltes persones es sorprenen amb aquest consell. Atès que
els bacteris es poden reproduir ràpidament a temperatura ambient, descongelar
aliments deixant-lo sobre el taulell és una de les coses més perilloses que pot
fer quan prepara aliments per a la seva família. Quan tregui els aliment del
congelador, posi’l a la nevera per descongelar. Els menjars congelats s'han de
mantenir congelades o refrigerats fins el moment de cuinar-los.
Podeu també descongelar els aliments en el microones i
consumir-los immediatament o en aigua freda, però sempre que utilitzeu aquest
mètode els aliments no poden estar amb contacte amb l’aigua heu de tancar-los
amb una bossa hermèticament.
· Sàpiga quan rebutjar
els aliments.
És impossible determinar si un aliment és segur per l’olor
o el sabor. La vista i l'olfacte no són massa fiables per a detectar si ja han
començat a créixer bacteris perjudicials en les sobres o aliments refrigerats.
Podeu consultar la taula sobre els temps recomanats d'emmagatzematge
per assegurar-vos de rebutjar els aliments abans que comencin a desenvolupar
bacteris perjudicials que puguin causar una intoxicació.
Encara que penseu que els temps són curts, aquest temps ens
asseguren que seran segurs pel seu consum i així podreu evitar possibles
intoxicacions per vosaltres i la vostra família.
Recordeu que l’emmagatzematge d’aliments al congelador
preserva la qualitat i la seguretat dels productes durant llarg períodes de
temps quan el consum dels aliments no serà immediat.
En cas de dubte, llenceu-les a
les escombraries
Temps de conservació per consum òptim
|
||
Aliments
|
Nevera
|
Congelador
|
Carn fresca
|
||
Carn de vaca
|
2 a 4 dies
|
10 a 12 mesos
|
Porc
|
2 a 4 dies
|
8 a 12 mesos
|
Be
|
2 a 4 dies
|
8 a 12 mesos
|
Vedella
|
3 a 4 dies
|
8 a 12 mesos
|
Carn picada
|
1 a 2 dies
|
2 a 3 mesos
|
Aus de corral
|
||
Pollastre / gall d'indi sencer
|
2 a 3 dies
|
1 any
|
Pollastre / gall d'indi peces
|
2 a 3 dies
|
6 mesos
|
Peix fresc
|
||
Peix blanc (bacallà, llenguado..)
|
3 a 4 dies
|
6 mesos
|
Peix blau (salmó...)
|
3 a 4 dies
|
2 mesos
|
Marisc
(cloïsses, crancs, llagostes...)
|
12 a 24 hores
|
2 a 4 mesos
|
Vieires, gambes
|
1 a 2 dies
|
2 a 4 mesos
|
Carns i embotits
|
||
Paquet d'embotits sense obrir
|
2 setmanes
|
1 a 2 mesos
|
Xarcuteria
|
3 a 4 dies
|
2 a 3 mesos
|
Sobres
|
||
Guisats de carn
|
3 a 4 dies
|
2 a 3 mesos
|
Aus i peix cuits
|
3 a 4 dies
|
4 a 6 mesos
|
Brou i salses
|
3 a 4 dies
|
4 a 6 mesos
|
Sopes
|
2 a 3 dies
|
4 mesos
|
Amanides
|
3 a 5 dies
|
No es congelen
|
Ous
|
||
Ous frescos amb closca
|
3 a 4 setmanes
|
No congeli
|
Ous dur
|
1 setmana
|
No es congelen bé
|
Lactis
|
||
Cartró de llet sense obrir
|
Data de caducitat
|
6 setmanes
|
Cartró de llet obert
|
3 dies
|
No es congelen
|
Iogurt tancat
|
Data de caducitat
|
1 a 2 mesos
|
Iogurt obert
|
3 dies
|
No es congelen
|
Mantega salada
|
8 setmanes
|
1 any
|
Mantega sense sal
|
8 setmanes
|
3 mesos
|
Verdures
|
||
Mongetes verdes
|
5 dies
|
8 mesos
|
Pastanagues
|
2 setmanes
|
10 a 12 mesos
|
Api
|
2 setmanes
|
10 a 12 mesos
|
Enciam
|
3 a 7 dies
|
No congeli
|
Enciam iceberg
|
1 a 2 setmanes
|
No congeli
|
Espinac
|
2 a 4 setmanes
|
10 a 12 mesos
|
Carbassó
|
1 setmana
|
10 a 12 mesos
|
Carabasses
|
2 setmana
|
10 a 12 mesos
|
Podeu trobar aquest i altres consells a
https://foodsafety.gov/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada