Comença la segona part de l'any després de les vacances d'estiu. Comencen els mesos fred de l'any. Des de el punt de vista de salut hi ha algunes consideracions a tenir en compte durant aquesta època de l'any.
Vigileu el rendiment escolar
Comença un nou curs a la escola i per aconseguir un bon rendiment cal posar en marxa les mesures necessàries des del inici del curs escolar. El interès dels pares pel rendiment escolar és un estímul fonamental per assolir els objectius escolars. Podeu trobar més informació en: (http://fcodinagarcia.blogspot.com.es/search?q=Rendiment+escolar)
Qui s'ha de vacunar?
A més de les vacunes sistemàtiques recomanades pels infants, en aquesta època del any cal considerar també la vacuna de la grip. La vacuna de la grip es pot administrar a qualsevol adult o infant per sobre dels sis mesos. El Servei Públic de Salut finança la vacuna de la grip a tots aquests pacients amb malalties considerades de risc:
- Asma moderat - greu o malalties pulmonars cròniques
- Malaltia cardíaca significativa
- Trastorns immunosupressors i oncològics
- Infecció per Sida
- Malalties neuromusculars greus
- Obesitat mòrbida
- Síndrome de Down o altres trastorns genètic amb factor de risc
- Malaltia inflamatòria intestinal crònica
- Anèmies. Pacient sense melsa
- Malaltia hepàtica crònica
- Malalts amb tractament amb àcid salicílic
- Malaltia renal crònica
- Malaltia metabòlica incloent diabetis
- Nens o adults que conviuen amb malalts de risc
- Dones embarassades
- Adults majors de 60 anys.
Es possible que els professionals sanitaris recomanen la vacunació a pacients sense cap patologia però que conviuen amb malalts ha un baix nivell de defenses com ara pacients amb leucèmia o altres malalties, per aconseguir un cinturó de seguretat al voltat d'aquest pacient fràgils, perquè com es ben conegut la vacunació massiva té un efecte beneficiós en la persona vacunades i també en la comunitat, al evitar que els virus circulin i la malaltia avanci. Mes a: (http://www.fcodinagarcia.cat/planes/consells/antigripal.html)
Cura de la pell en la temporada tardor-hiver
Igual que la nostra pell precisa unes mesures especials en la temporada de l’estiu sobre fotoprotecció, hidratació o protecció de la calor, també durant els mesos freds hem de tenir unes mesures de cura de la pell.
- Eviteu que el nen es fregui o es grati amb una bona hidratació de la pell.
- Utilitzeu roba feta amb productes naturals (cotó o llana) i transpirable.
- Eviteu abrigar en excés als nens.
- Feu servir sabons suaus que respectin la capa grassa de la pell.
- Feu banys curts en els nens amb dermatitis seborreica, atòpica o psoriasis. Feu millor dutxes que banys.
- Hidrateu la pell abundantment sempre després del bany o dutxa.
Per a llegir més consulteu en: (http://fcodinagarcia.blogspot.com.es/2016/09/la-pell-la-tardor.html)
Com evitar els quadres respiratoris?
Hi ha un seguit de normes que poden evitar la propagació de les malalties respiratòries de vies altes -especialment refredats i grip- durant la temporada de tardor-hivern.
- Feu que els nens tossin i esternudin en un mocador d'un sol ús.
- Eviteu petonejar quan està malalt.
- Assegureu-vos que es rentin les mans sovint
- Eviteu que comparteixen xumets, tasses, culleres, forquilles ...
- Renteu els plats, gots..... amb aigua calenta i sabó o al rentaplats.
- Canvieu les tovalloles de tela amb freqüència i renteu-les amb aigua calenta.
- Netegeu les joguines, amb un desinfectant o sabó i aigua calenta.
- Mantingueu, en particular els nens, lluny del fum de tabac.
- No hi ha cap vacuna eficaç contra els refredat, però si per la grip.
Mes informació a: (http://www.fcodinagarcia.cat/planes/malalties/refredats.html)
Cal tractament de base?
Hi ha alguns tractament per malalties cròniques (Asma, Atòpia, TDA...) que és possible que us hagin recomanat de parar durant els mesos d'estiu, i que ara probablement sigui el moment adequat per reiniciar. Els tractament de base són totes les mesures, farmacològiques i no farmacològiques, que ajuden a controlar els símptomes de les malalties cròniques.
Per contra, molts tractament preventius per evitar agafar determinades malalties (vitamina C i refredats, rentats regular amb xampús antiparasitaris i polls), són poc o gens efectius, innecessàries i de vegades contraproduents.
Mengeu fruita
A l'estiu hi ha una varietat molt gran de fruita, a més de les condicions climàtiques afavoreixen el seu consum. A la tardor la varietat de fruites es més escassa, però la necessitat del seu consum persisteix i s'ha de insistir en el consum diari d'una peça de fruita com a mínim al dia. Com a norma general, la recomanació és consumir aliments de proximitat i productes de temporada. La verema és fa al setembre i és aquesta època quan el raïm s'ha de consumir, el més adequat és menjar fruites i altres aliments respectant les èpoques naturals de maduració (taronges al hivern i raïm al setembre). A la meva pàgina web (http://www.fcodinagarcia.cat/planes/alimentacio/fruita.html), trobareu el calendari de fruites de temporada.
Promoveu l'exercici
L’activitat física ha de formar part de la vida diària dels joves. Per assegurar que els nois i noies facin aquesta activitat física després de la escola i els cap de setmana organitzeu activitats familiars que incorporin activitat física, com caminades o passejades en bicicleta. Animeu als joves a anar a l'escola caminant o amb bicicleta. Limiteu la quantitat de temps que passen davant del televisor o l'ordinador. Recordeu-li que la relació entre fer activitat física i un millor rendiment acadèmic està més que demostrada.Mes informació en el blog:(http://fcodinagarcia.blogspot.com.es/search?q=Exercici+f%C3%ADsic
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada