dissabte, 10 de setembre del 2016

Dia Mundial de Prevenció del Suïcidi. Connectar, comunicar, cuidar

La Organització Mundial de la Salut reconeix que el suïcidi és una prioritat de salut pública. I així ho posa de manifest en la seva nota de premsa publicada  pel dia Mundial de Prevenció del Suïcidi d'enguany (10 de setembre de 2016), com també el primer informe sobre el suïcidi, “Prevención del suicidio: un imperativo global” (http://www.who.int/mental_health/suicide-prevention/exe_summary_spanish.pdf?ua=1) publicat en 2014. Aquest dia mundial s'ha establert per augmentar la sensibilització respecte a la importància del suïcidi i els intents de suïcidi per la salut pública, i donar a la prevenció del suïcidi alta prioritat en l'agenda mundial de salut pública. 


En el Pla d'acció sobre salut mental 2013-2020 els estats membres de l'Organització mundial de la Salut es van comprometre a reduir les taxes nacionals de suïcidis en un 10% per al 2020.

Qui està en perill?
Encara que tradicionalment les majors taxes de suïcidi s'han registrat entre els homes d'edat avançada, les taxes entre els joves han anat en augment fins al punt que ara aquests són el grup de major risc en un terç dels països, tant en el món desenvolupat com en el món en desenvolupament.
Els trastorns mentals (especialment la depressió i els trastorns per consum d'alcohol) són un important factor de risc de suïcidi a Europa i Amèrica del Nord; en els països asiàtics, però, té especial importància la conducta impulsiva. El suïcidi és un problema complex, en el qual intervenen factors psicològics, socials, biològics, culturals i ambientals.
A més, les experiències relacionades amb conflictes, desastres, violència, abusos, pèrdues i sensació d'aïllament estan estretament lligades a conductes suïcides. Les taxes de suïcidi també són elevades entre els grups vulnerables objecte de discriminació, per exemple, els refugiats i emigrants; les persones lesbianes, homosexuals, bisexuals, transsexuals, intersexuals; i els reclusos. Amb diferència, el principal factor de risc de suïcidi és un intent previ de suïcidi.
A Catalunya l’any 2013 es van produir 7,2 defuncions per cada 100.000 habitants (per sexe, 11,23 d’homes i 3,30 de dones). En aquest sentit, l’any 2013 es van produir a Catalunya 537 morts per suïcidi, i és la primera causa de mortalitat prematura entre els joves de 25 a 34 anys, en ambdós sexes.



Desafiaments i obstacles
L'estigma, particularment al voltant dels trastorns mentals i el suïcidi, dissuadeix de buscar ajuda a moltes persones que pensen en suïcidar-se o han tractat de fer-ho i, per tant, no reben l'ajuda que necessiten. La prevenció del suïcidi no s'ha abordat apropiadament a causa de la falta de sensibilització respecte del suïcidi com a problema de salut pública principal i el tabú existent en moltes societats per a parlar obertament. En l'actualitat, uns pocs països han inclòs la prevenció del suïcidi entre les seves prioritats sanitàries.
A casa nostre hi ha establer el Codi risc de suïcidi. Aquest Codi risc de suïcidi  és un instrument que pretén disminuir les morts, augmentar la supervivència de les persones ateses per conductes suïcides i prevenir la repetició de temptatives en pacients de risc alt.

Prevenció i control
Els suïcidis són prevenibles. Existeixen algunes mesures que es poden adoptar entre la població, els grups de població i les persones per prevenir el suïcidi i els intents de cometre'l. Aquestes mesures inclouen:

  1. Restricció de l'accés als mitjans de suïcidi (per exemple, plaguicides, armes de foc i certs medicaments).
  2. Informació responsable per part dels mitjans de comunicació.
  3. Introducció de polítiques orientades a reduir el consum nociu d'alcohol.
  4. Identificació precoç, tractament i atenció de persones amb problemes de salut mental i abús de substàncies, dolors crònics i trastorn emocional agut.
  5. Capacitació de personal sanitari no especialitzat, en l'avaluació i gestió de conductes suïcides.
  6. Seguiment de l'atenció dispensada a persones que van intentar suïcidar-se i prestació de suport comunitari.

Missatges clau
Els suïcidis es cobren un cost alt. Més de 800 000 persones moren cada any per suïcidi -a Catalunya 537 l'any 2013-, i aquesta és la segona causa principal de mort entre persones de 15 a 29 anys d'edat. Hi ha indicis que, per cada adult que es va suïcidar, possiblement 20 més van intentar suïcidar-se.
Els suïcidis són prevenibles. Perquè les respostes nacionals siguin eficaces, es necessita una estratègia integral multisectorial de prevenció.
La restricció de l'accés als mitjans utilitzables per a suïcidar-se dóna bons resultats. Una estratègia eficaç per prevenir els suïcidis i els intents de suïcidi és restringir l'accés als mitjans més comuns, inclosos plaguicides, armes de foc i certs medicaments.
Els serveis de salut han d'incorporar la prevenció del suïcidi com un component central. Els trastorns mentals i el consum nociu d'alcohol contribueixen a que es cometin molts suïcidis a tot el món. La identificació primerenca i el maneig eficaç són fonamentals per aconseguir que les persones rebin l'atenció que necessiten.
Les comunitats tenen una funció crucial en la prevenció del suïcidi. Poden donar suport social als individus vulnerables i ocupar-se del seguiment, lluitar contra l'estigmatització i donar suport als que han perdut éssers estimats que s'han suïcidat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada