diumenge, 4 de setembre del 2016

Febre hemorràgica de Crimea-Congo. Una curiositat, més que un problema sanitari.


S'han declarat dos casos d'aquesta malaltia per primera vegada en Espanya, a més un centenar de persones estan en observació perquè han entrat en contacte d'una manera o altre amb el malalt que la patia o amb la sang del malalt. Una nova malaltia "exòtica" present entre nosaltres, en una llista que no para de créixer: Ebola, Chikungunya, Zika i ara la febre hemorràgica de Crimea-Congo. La nota de l'Organització Mundial de la Salut de gener de 2013 diu que la febre hemorràgica de Crimea-Congo és una malaltia causada per un virus de la família Bunyaviridae, i que pot causar greus brots de febre hemorràgica viral, de vegades a una alta taxa de mortalitat. La malaltia és ben present a l'Àfrica, els Balcans, Orient Mitjà i Àsia.

El virus de la febre hemorràgica de Crimea-Congo és present en animals i paparres d'aquelles zones, tot i que aquests animals no semblen patir la malaltia. El virus es transmet a les persones ja sigui per la picada de paparres infectades o per contacte amb la sang o teixits d'animals o persones infectats.
Els símptomes comencen de forma sobtada, amb febre, dolor muscular, mareig, mal de cap, lumbàlgia, irritació dels ulls i fotofòbia (hipersensibilitat a la llum). Hi pot haver nàusees, vòmits, diarrea, dolor abdominal i inflamació del fetge. Altre signe clínic possible són taques a la pell per hemorràgia cutània o en mucoses, per exemple a la boca i la gola.



La ribavirina, un antiviral ben conegut que es fa servir en el tractament de les grips greus, s'ha fet servir per tractar la infecció amb resultat positius. No existeix cap vacuna disponible

Aquesta és, doncs, una malaltia que tot i poder ser potencialment greu, sembla que no serà un problema salut ni a curt ni a llarg termini. Mai s'havien declarat casos en Europa occidental, potser perque les paparres "autoctones" tenen poca capacitat per transmetre la malaltia, a diferència de les del gènere Hyalomma marginatum que és el transmissor més frequent de la febre hemorràgia de Crimea-Congo i que, així sí, pot estar present en les aus migratòries que venen del Marroc.

A més les picades de paparres són una eventualitat molt infreqüent entre la població general, tanmateix el possible contacte de la població general amb la sang d'animals o persones infectades és igualment una situació excepcional. De fet, quasi tots els brots reportats s'han produit en treballadors d'escorxadors en les zones on la malaltia és habitualment present.

Les característiques d'aquesta malaltia fan pensar que aquest serà un problema de salut limitat, amb un desgraciat inici com va ser la mort del primer pacient. Potser més que en el problema sanitari, s'hauria de posar el focus en el "coratge" dels professionals sanitaris que van tenir cura del malalt de febre hemorràgia, sense tenir en compte el risc de contagi com finalment va succeir amb la infermera, que és el segon cas declarat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada