divendres, 13 de maig del 2016

Bestioles al cap. Els polls

Quan arriva el bon temps la natura, que hi era endormiscada durant l'hivern, és desperta. Aquest agradable despertar de la natura té associats alguns problemes de salut que cal tenir en consideració. L'al.lergia al pol.len, que van tractar en l'anterior blog, és un d'aquests problemes de salut present en alguns infants a la primavera. En la mateixa línea, altre problema de salut que els darrers anys s'està repetint a les nostres escoles és la pediculosis, la infestació per polls.

Els polls són insectes parasitaris que viuen entre els cabells de les persones. Els polls són una infestació molt contagiosa, que no es relaciona amb una manca d’higiene personal. El contagi d'aquesta malaltia precisa de contacte proper o compartir efectes personals com raspalls per al cabell o barrets.

La pediculosis és una malatia benigna, practicament l'únic símptoma que presenten els infants és picor

Com fer prevenció?
De la prevenció de la infectacció per polls, hi ha poques novetats. Recordeu que els olis essencials són tòxics si s'aspiren o s’ingereixen, i s'han d'evitar per a la prevenció dels polls en els nens. Fer servir xampús insecticides com mesura preventiva és també una idea a oblidar: augmenten la resistència dels polls als tractaments quan hi ha una infestació real i, si s'utilitzen amb regularitat, poden arribar a ser tòxics pels infants. Les úniques mesures que s'han mostrat eficaces i segures són:

  • Revisar regularment, un cop per setmana, els caps de tota la família, incloent-hi els adults.
  • Si cal tractar, és millor fer-ho el mateix dia a totes les persones amb polls de la família. Si no desinfectem a tots els membres de la família (infants i adults) hi haurà reinfestacions.
  • Realitzeu correctament el procediment. Reviseu amb una llemenera -pinta de pues llargues i ben juntes-, amb una atenció especial darrere les orelles i el clatell.
  • Eviteu compartir efectes personals com a raspalls per al cabell o barrets de les persones infectades.
  • Encara que la contaminació indirecta és rara, és aconsellable rentar la roba dels infants i la roba de llit a 60°C i tancar els objectes no rentables (peluix, joguines..) en una bossa d'escombraries durant 3 dies.

L’objectiu del tractament és resoldre el problema en una única sessió. A la meva pàgina web, prop dels infants (http://www.fcodinagarcia.cat/planes/malalties/polls.html) podeu trobar els consells necessaris per a "lluitar" contra aquesta infestació. Podeu també trobar informació visualitzant el vídeo de canal salut (http://canalsalut.gencat.cat/ca/home_ciutadania/salut_az/p/polls/)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada