divendres, 4 de setembre del 2015

Virus Chikungunya. Espècies i malalties invasores

Malalties com el xarampió, la difteria, o la tos ferina són amb nosaltres, i altres com l'Èbola o ara el Chikungunya venen a visitarnos. La infecció pel virus del Chikungunya és una nova malaltia que ens ajuda a explicar els canvis que estem vivint. Aquest virus que va ser aillat per primera vegada a l'Àfrica en els anys 50 del segle passat, ara es pot trobar a tot a arreu. Recenment s'ha registrat un cas a Espanya de contagi del virus Chikungunya sense haver viatjat a l'Àfrica. Les velles malalties no marxen i hi ha de  noves.

Com es possible? Fa uns pocs anys que un mosquit, amb una picada especialment dolorosa, s'ha instalat a Catalunya i a tota la zona mediterrania. Aquest mosquit és una mica més gran que els autoctons i té unes taques blanques al cos i a les potes i per això se'l conec com a mosquit tigre. El virus Chikungunya es trasmés per la picada d'algunes poques especies de mosquits. El mosquit tigre es un d'aquest trasmissor. 

El mecanisme de contagi és simple. Un mosquit pica a un malalt afectat pel virus Chikungunya i es contagia. Aquest mosquit contagiat, que actua com a transport del virus (vector, és el terme sanitari utilitzat), pica i infecta a altres persones. 
El mosquit ja era entre nosaltres com hem dit, ara ha vingut el virus a completar el cercle. Abans els mosquits o els virus (o els cargols poma) es localitzaven en àrees geogràfiques específiques i era escepcional trobar-los fora del seu lloc habitual. Ara no és així, perquè ara no hi ha àrees geografiques especifiques, no hi ha limits per la disseminació, el mon és cada vegada més petit perquè les comunicacions són cada vegada més ràpidas i eficaçes. 

El virus Chikungunya provoca uns simptomes similars a la grip: Febre alta (més de 39ªC), dolor en les articulacions, mal de cap, mal de panxa i de vegades taques a la pell. A diferència de la grip els simptomes de la malaltia per Chikungunya són més intesos i més prollongat, és fàcil que la malaltia duri setmanes.
No hi ha ni un tractament ni una vacuna específica, com en altres malalties víriques. El pronostic es bó la mamojoria dels casos, els procesos més greus s'observen en nens petits, gent gran (major 65 anys) i pacients amb malalties previes.  

L'ébola o el chikungunya són malalties, que pel seu exotisme, tenen molta repercussió al mitjants de comunicació, però afortunadament encara tenen poca repercussió sanitaria a casa nostre. El virus que causarà la major epidemia a casa nostra aquest any serà, com sempre, el virus de la grip. Milers de persones es posaran malaltes, i hauran de ser atesos a l'atenció primària a urgencies o hospitalitzats i lamentablement alguns moriran. Són les dades, autenticament preocupants, de cada any. Afortunadament per aquesta epidemia si que hi ha una vacuna eficaç.

L'Agencia de Salut Pública de Catalunya ja va elaborar a començament d'aquest any el "Protocol per a la vigilància i el control de les arbovirosis transmeses per mosquits a Catalunya" i des de fa anys hi ha una campanya de lluita per evitar la disseminació del mosquit tigre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada