divendres, 13 de febrer del 2015

El paracetamol no cura la febre


La grip està en plena fase epidèmica, aquesta setmana ha augmentat més d'un 40% respecte a la setmana passada. A més a més al hivern moltes de les malalties que pateixen els infants  causen febre. 

Es fàcil que aquests dies els petits de la casa tinguin febre. La majoria dels pares saben que quan el seus fills estan amb febre si li donen una mica de paracetamol la febre baixa. Però, també saben, que probablement a les 4 hores, la febre pot tornar a pujar. 

Durant aquesta temporada de fred, cada dia veiem a la consulta molts nens amb febre amb pares preocupats per aquesta situació. De vegades després de la visita al pediatra, la resposta és aneu a casa, i doneu-li paracetamol. 

L'objectiu de donar paracetamol a un nen amb febre no es "curar" la febre, sinó que és eliminar algunes de les molèsties associades a la febre. Recordeu que la febre no és una malaltia. La febre és sempre el símptoma de una malaltia. Donem el paracetamol per alleujar els símptomes, no per fer que la malaltia desaparegui.

La febre es el mecanisme de defensa del nostre organisme davant de les infeccions. El paracetamol es el fàrmac que ens ajuda a seguir lluitant contra la malaltia evitant les molèsties que la febre porta associades. 

Mentre els infants estan bé (de bon humor, amb una hidratació adequada, i no hi ha altres símptomes associats d'interès), no hi ha necessitat d’altre cosa que donar una altra dosi de paracetamol, si se troben incòmodes. Aquestes normes no són aplicables als lactants menors de 3 mesos, que ha de ser valorat sempre que presenten febre.

Però si empitjora l’estat general, el nen està decaigut, endormiscat o molt irritable, si es queixa de mal de cap intens i vomita varies vegades, si el nen respira amb dificultat, han aparegut taques vermelles en la pell que no desapareixen al pressionar o ha tingut per primer cop una convulsió hauria de consultar a urgències. 

Recordeu alguns consells de seguretat:

  1. Assegureu-vos de mantenir els medicaments fora de l'abast dels nens 
  2. Donar paracetamol  cada 4-6 hores, no més de 5 dosis en 24 hores. 
  3. La dosi de paracetamol depèn del pes del seu fill, no la seva edat.
  4. Sempre utilitzeu la xeringa o la cullera que va amb la caixa del paracetamol per administrar el medicament, no amb una cullera de cuina.
  5. Si hi ha diferents cuidadors comunicar-se entre altres ells sobre quina es la dosi i quan l’ha de prendre per no donar massa medicament. 
Que la grip us respecti !!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada