diumenge, 27 d’octubre del 2013

Ha d’anar el meu fill a l’enterrament de l'avi?


No hi ha una resposta única i fàcil a aquesta pregunta. Abans la mort era una part de la vida quotidiana, les persones morien a casa, envoltats dels seus parents, adults i nens. Tots ploraven i es consolaven mútuament. Avui la majoria de les persones moren als hospitals on reben les atencions sanitàries que precisen, però separats dels seus familiars. Això allunya el concepte de la mort dels nens. Aprofitar dates senyalades, com el dia de tots Sants i darrerament també Halloween o les oportunitats de la vida diària, les estacions, la caiguda de les fulles, el creixement de les flors... es una bona ocasió per a parlar de la mort als nens.

I com ho expliquem?
La mort es pot explicar millor als nens parlant de l’absència de les funcions vitals conegudes: explicant com quan les persones moren ja no respiren, no mengen, no senten, no parlen, no es mouen. Quan els gossos moren ja no borden, no corren..., les flors mortes no creixen. La mort es un fet universal, tothom ha de morir, i irreversible, ningú hi torna, i així ha de ser explicat als nens. Els més petits podem tenir dificultat per entendre aquest conceptes. Utilitzar símils com l’avi està dormin o està de viatge, pot ser una confusió pel nens, i fer que el nen pensi que pel seu aniversari l'avi despertarà o tornarà del viatge. O encara pitjor, pot tenir pànic a anar al llit per si li passa el mateix que a l‘avi. Es un repte emocional comunicar a un nen petit la mort d’una persona pròxima. Per parlar amb els infants d’aquests i altres temes, sempre el mateix consell, ser honestos, sincers i feu servir paraules a l’abast del nen o nena.

Han d’assistir al tanatori, a l'enterrament i als funerals?Es normal estar preocupat de com podríem impactar certes experiències als nostres infants, pensant com ens impactem a nosaltres aquests tipus de situacions. Els funerals compleixen una funció important. Ajuden a acceptar la realitat de la mort, en companyia dels amics i familiars. Si el nen és prou gran com per comprendre i vol participar, incloure pot ajudar-li. Si un nen ha d’assistir a un funeral, ha d'estar preparat del que va a veure i escoltar abans, durant i després dels rituals. No s'ha d'obligar a cap nen, ni fer-lo sentir culpable si no desitja assistir al funeral.

A quina edat poden participar els nens en els ritus funeraris ?No hi ha una edat millor que una altra per a participar als ritus funeraris, depèn de cada nen, però, a partir dels 6 anys els nens poden participar plenament en qualsevol ritual. Cal explicar amb detall al nen el que va a veure, que trobarà. Si no ho expliquem detalladament que es trobarà si podrien impactar-les. Les explicacions han de ser completes, senzilles i adaptades a l'edat, per facilitar que el nen anticipi el que va a veure. Explicar els comentaris que sentirà i les reaccions emocionals que veurà. Com les persones poden estar tristes, serioses, plorar i semblar diferents a altres vegades.
Hem d’estar sempre al costal del nen durant tot el funeral i evitar que es quedi sol. Si no podem estar pel nen es millor deixar-lo amb altres adults, els tiets o els avis, perquè es trobi sempre acompanyat.

Han de veure els nens als morts ?En algunes cultures la mort es més present que en altres i està assumit que els nens la veuen des del principi. Però, els nens han de veure els morts? És això bo? Depèn de les edats o d'altres factors? Si assistir als ritual funeraris, amb les condicions adequades, pot ajudar als infants no tinc gens clar l’ajut que poden tenir de veure els morts. Més enllà dels 10 - 12 anys seria l’edat que aconsellaríem per assistir a aquesta part del ritual. Hem d’explicar molt clarament que hi trobaran, com serà el lloc, que el difunt estarà en una caixa, si la caixa estarà oberta i tancada, quina roba portarà, si està prim, demacrat o maquillat i el perquè de tot plegat.

Es bo enviar els nens a un altre lloc durant els funerals?
Mantenir allunyats als nens pot ser també una manera d'evitar parlar sobre la mort amb ells . Fins als nens petits que no entenen el significat ple de la mort, s'adonen que alguna cosa seriosa està passant. Enviar-los lluny de casa pot augmentar les seves pors. Seguir amb les seves rutines disminueix les inquietuds que poden sentir els nens. D'altra banda, aquesta sobreprotecció pot ser una dificultat per a que puguin mostrar les pròpies inquietuds i necessitats. Els nens han de saber i veure que estem tristos per la mort d’un persona. Però hem de donar-les la llibertat d'afrontar les seves preocupacions i necessitats amb el ritme i forma que els decideixen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada