dimecres, 30 de gener del 2013

Quinoa


L'Assemblea General de les Nacions Unides ha designat el 2013 «Any Internacional de la Quinua». La quinoa o quinoa, un dels cereals més importants dels Andes, és tècnicament la llavor d'una herba, encara que és considerat un cereal. La quinoa és conreada des de fa milers d'anys a la regió dels Andes. La seva creixent popularitat i la aberrant especulació amb els preus dels cereals dels últims anys han convertit la quinoa en un aliment de luxe, almenys en els mercats europeus.

En comparació amb altres cereals integrals, és relativament rica en proteïnes, ferro i magnesi i el seu sabor és agradable i textura suau, i és excepcionalment versàtil i fàcil d'usar. La quinoa és rica en vitamines del complex B, vitamina C, E, tiamina, riboflavina, i té un alt contingut de minerals, com ara fòsfor, potassi, magnesi i calci entre d'altres.

Al matí es pot prendre com qualsevol altre cereal per esmorzar barrejant amb panses o fruites en rodanxes. Per al dinar es pot usar en amanida o servit juntament amb vegetals.
Està lliure de gluten, és fàcil de digerir i té un índex glucèmic molt baix, el que significa que manté els nivells de sucre en la sang. La quinoa és una excel·lent font de fibra dietètica tant soluble i com no soluble. La quinoa és apropiada per a tothom però especialment per als celíacs (persones intolerants al gluten), les persones vegetarianes per la gran quantitat de proteïnes completes, esportistes, dones embarassades i persones amb necessitat augmentades de proteïnes, minerals i vitamines.
Resumint la informació nutricional, a cada 100g. crus de quinoa trobem:
1.        400 Calories.
2.       68 g. d'Hidrats de Carboni.
3.       17 g. de Proteïna.
4.       7 g. de Greixos.
5.        La quantitat de ferro necessari al dia (70g. de quinoa cobreixen les necessitats diàries al 100%).
6.       Un 20% de Calci recomanat diari.
7.        Importants quantitats de vitamines B1, B2, B3 C i E i àcid fòlic.
8.       Importants quantitats en minerals com magnesi, fòsfor, potassi i fibra.


Els cereals formen una part  important i diària de la dieta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada