dissabte, 31 de desembre del 2022

Revisió pediàtrica en vint imatges de l’any 2022

 Començaven l'any 2022 amb la constatació que la COVID-19 encara era una malaltia respiratòria que desplaçava totes les altres malalties respiratòries. Durant l'any la situació ha anat canviant i tot i que a començament d'estiu van tenir la setena onada de COVID-19, la pandèmia va a la baixa.

Així tenim que en aquest final d'any la prevalença de la grip és major que la de la COVID i, si la situació de la Xina no ho impedeix, la pandèmia de la COVID passarà a ser una malaltia respiratòria més de la temporada de tardor-hivern, com la grip, els refredats. Les bronquitis o les bronquiolitis.


Aquesta favorable evolució de la pandèmia s'ha posat de manifests a les escoles on han anat decaient les mesures anti-COVID: mascaretes, confinaments, separació dels grups... No puc deixar de recordar l'exemple de civisme i solidaritat que els infants han donat al conjunt de la societat.

Mentre la pandèmia de COVID anava de baixa, altres noves malalties han tret el nas com la verola del mico i les formes greus d'hepatitis en infants. Però, tot que han fet un debut sobtat i greu, afortunadament finalment l'afectació a la població ha estat limitada.

Així, tot i l'onada d'inici d'estiu, van poder gaudir d'un estiu com els davants i tornar a preocupar-nos dels protectors solars, dels cops de calor o dels riscs d'ofegaments en els banys.

La COVID està deixant en la seva retirada unes quantes seqüeles, especialment i greu el nombre de morts produïts, la malaltia COVID persistent que pateixen alguns pacients, l'estrès que ha patit i pateix el sistema sanitari i també la realitat oculta dels problemes de salut mental especialment en els adolescents.

La guerra d'Ucraïna, com a totes les guerres,  són una catàstrofe. Si penseu com us colpeixen les imatges de tancs als carrers, de les morts, de cases destruïdes que podem veure a les pantalles a casa, imagineu quin impacte tenen en els vostres infants i adolescents. És necessari que els pares limitin o posin context a aquestes imatges perquè les hi puguin comprendre.

En l'àmbit personal aquest any 2022 ha finalitzat amb la meva jubilació professional després de molts i molts anys preocupat per la salut i el benestar dels nens i nenes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada