dissabte, 22 d’octubre del 2022

Estant en qüestió els nostres nivells de salut?

Retallades en les inversions, pseudociencies, antivacunes, pandemies... Estant en qüestió els nostres nivells de salut? 

La directora del diari "ARA" escrivia fa uns dies una editorial en la qual explicava com una munió de rates estaven rosegant els pilars de les democràcies liberals. L'autora afirmava que la societat europea es pensa que els pilars de les llibertats i els valors democràtics són sòlids i indestructibles, així que els rosegadors que les estan raent no tenen res a fer. En el seu article defensava la hipòtesi contrària i deia: "Però res és indestructible, si se'n debiliten els fonaments".

Aquest raonament es pot aplicar a la situació de la salut de Catalunya en particular i la de la resta de ciutadans europeus en general. Els europeus, adults i infants, disposem majoritàriament d'uns nivells de salut privilegiats, com la resta de persones del primer món. La baixa mortalitat infantil o una esperança de vida cada vegada més llarga i lliure de malaltia, són una prova. Parlar de malalties com la diftèria (un únic cas en els darrers 30 anys), el xarampió o la poliomielitis (tot i que encara hi ha casos aïllats o petites epidèmies limitades) ens pot fer pensar que són un anacronisme, una cosa del passat.

Les bones condicions de salut dels europeus estan sustentades en les polítiques de salut pública i en l'accés universal als serveis de salut, a les vacunes i als fàrmacs. Malauradament, aquestes condicions no són inamovibles, tot al contrari, la proliferació d'idees pseudocientífiques en salut (homeopatia, dietes miraculoses i un massa llarg etcètera), l'avanç dels antivacunes i la remor de crisis econòmica que fa pensar en retallades en les inversions dels Estats en salut, són un mal auguri. Sense l'acció de cada un de nosaltres de forma individual (vacunació, vida saludable...), i la intervenció col·lectiva a través dels governs, la salut de cada un de nosaltres i de la comunitat empitjorarà. Perquè "... res és indestructible, si se'n debiliten els fonaments".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada