divendres, 22 d’abril del 2022

Els infants són un exemple de civisme i solidaritat en el compliment de les mesures anti-COVID durant tota la Pandèmia


El tercer trimestre del curs escolar ha començat sense la obligació de portar mascaretes a les aules.

Calia fer-lo perquè, com havíem mostrat alguns estudis, aquesta mesura era en aquest moment poc efectiva per evitar la transmissió de la COVID-19. La poca eficàcia de la mesura junt als molts efectes antipedagògics de la mascareta aconsellava la seva retirada a les escoles.



És el moment de recordar el comportament exemplar dels nens i nenes no només en l’ús de les mascaretes, sinó en el compliment del conjunt de les mesures anti-COVID. Els infants han estat un exemple per a tota la societat de civisme i solidaritat.

La obligació de portar mascaretes només quedarà localitzada al transport públic , a les residencies i als centres sanitaris. Però tot i que la obligatorietat de les mesures anti-COVID estigui decaient, hem de seguir aplicant algunes mesures amb sentit comú: Rentat sovint de mans, ventilació, fer servir mascaretes i evitar contactes, especialment amb persones vulnerables, quan tenim símptomes sospitosos de COVID. Perquè desgraciadament no podem donar per finalitzada la pandèmia per COVID

dijous, 14 d’abril del 2022

No us descuideu de posar el protector solar a la borsa

 Tot i que la primavera hi ha núvols i clarianes, les hores i la intensitat de la radiació solar va dia a dia en augment, així que a partir d’ara no us descuideu de posar el protector solar a la borsa

El sol és una font de salut. L’exposició solar, per exemple, és necessària per a la formació de la vitamina D, una vitamina imprescindible per facilitar l’absorció del calci als ossos i evitar el raquitisme. L’exposició solar també pot ajudar a millorar l’acne i altres malalties de la pell, com la psoriasi. Però, una exposició solar excessiva provoca envelliment de la pell, cremades i a la llarga taques a la pell i fins i tot càncer de pell. La pell dels infants sense protecció, pot ser danyada en tant sols 15 minuts d’exposició solar, tot i que el dia estigui nuvolat.

La protecció solar que heu d’aplicar en la pell dels vostres infants, per evitar els problemes amb l'exposició solar, depèn òbviament del tipus de pell. El fototipus és la capacitat de la pell per assimilar les radiacions ultraviolada solar. El Dr. Fitzpatrick, un dermatòleg de la Universitat de Harvard va fer una classificació en sis tipus, des de la pell molt blanca com la dels pèl-rojos que no en bronzegen mai i que sempre es cremen, fins a les pells més fosques. Quant més baix sigui el fototipus, més elevades han de ser les mesures de protecció solar.

Consells generals de protecció solar

1.      Els infants, especialment els més petits, no s’han d’exposar directament al sol. Eviteu les sortides en les hores de màxima radiació ultraviolada entre les 11 – 16 hores.

2.      Tot i que estigui nuvolat, a l’estiu els infants han d’anar amb para-sol, roba de cotó i gorra.

3.      Tot i estar sota un para-sol, cal posar-les fotoprotecció, perquè quasi el 40% de la radiació ultraviolada pot passar el para-sol.

4.      Respecteu les limitacions d'edat dels fabricants, però recordeu que la recomanació general es evitar el seu ús en els menors de 6 mesos i en menor mesura la limitació es fa extensiva fins als 3 anys. 

5.      Feu servir el filtres solars amb el màxim factor de protecció, factor 50, en els infants. Quant més alt és el factor, major poder de protecció i més temps de protecció, i es necessitarà menys aplicacions del producte. 

6.      Els fotoprotectors són una forma segura d’exposició solar, però no una manera de perllongar-la.

7.      Apliqueu la crema fotoprotectora 30 minuts abans de sortir de casa.

8.      Torneu a aplicar el protector solar cada dues hores. 

9.      Feu servir fotoprotectors resistents a l'aigua i torneu a fer una aplicació després d'un bany prolongat (més de 20 minuts). 

10.  Utilitzeu crema solar de major factor de protecció i apliqueu-la més freqüentment quan més clara sigui la pell de l'infant.

11.  Esteneu bé les cremes i assegureu-vos que cobreixen totes les àrees corporals exposades al sol.

12.  NO us descuideu d’oferir aigua.

13.  Hidrateu suficientment la pell als infants amb olis o cremes hidratants després de l’exposició al sol.

14.  Recordeu que alguns medicaments són fotosensibles, és a dir, que poden fer algun tipus de reacció si el pacient s’exposa al sol. Consulteu si el vostre infants pren alguna medicació.

 

dissabte, 2 d’abril del 2022

Ara interessa més saber que simptomatologia provoca més que quin és el virus.

 Rinovirus, influeza virus, SARS-COv-19...  Ara interessa més saber que simptomatologia provoca més que quin és el virus. Com s’ha actuar a partir d’ara? Quan poden tornar a l’escola?

Durant més de dos anys calia fer un diagnòstic diferenciat de la COVID-19 front de les altres malalties respiratòries per les implicacions epidemiològiques i socials que aquest diagnòstic suposava (quarantenes, cribratge de contactes, tancaments escolars...). Des de fa pocs dies, per la resolució de les autoritats sanitàries, la COVID-19 és una malaltia respiratòria vírica més i el seu maneig per part dels professionals i les famílies ha de ser el mateix que en qualsevol altre malaltia vírica respiratòria. A més aquest any, després de dos anys sense i tot i que fora de temporada, la grip ha arribat com posen de manifests les darreres dades, mentre la població general estem amb una taxa de la COVID-19 de 268 casos per 100.000 habitants, en el menors de 5 anys la taxa de la grip ja ha arribat a 236 casos per 100.000 habitants.

A partir d’ara no esmerçarem tots els esforços en precisar quin és el virus, sinó que es fixarem en quina simptomatologia té el pacient.

Com han d’actuar les famílies a partir d’ara davant d’una malaltia respiratòria

Si el vostre infant està sense febre o amb poca febre -menor de 38ºC-,  amb el nas congestionat, mocs al nas i tos. Probablement té un quadre catarral: Feu-li rentats nasals amb sèrum fisiològic, no li forceu a menjar i oferiu-li força líquids.

 

Si l’infant està amb febre major de 38ºC d’inici sobtat i a més: Tos intensa, mal de coll, mal de cap, fatiga, cansament, dolors musculars i ossis. Probablement té un quadre gripal: Deixeu-lo al llit, doneu-li paracetamol i/o ibuprofè pel malestar i la febre, un bany amb aigua tèbia pot ajudar a controlar la febre, no abrigueu en excés al infant, no li forceu a menjar i oferiu-li força líquids (sucs, brous, batuts…).


Si el vostre infant té un quadre gripal i a més factors de riscs: Infants petits (menors 5 anys), infants amb de malalties cròniques (asma, diabetis, malalties del cor o ronyons...) Demaneu visita al vostre centre de salut.

 

Si el vostre infant té un quadre gripal i a més està en alguna d’aquestes situacions: Mal al pit que augmenta al respirar, febre  (>38ºC) que persisteix o augmenta després de 5 dies, símptomes que no milloren o empitjoren després de 7 dies. Demaneu visita al vostre centre de salut pel mateix dia.

 

Si el vostre infant està amb una malaltia respiratòria aguda  i està en alguna de les següents situacions: Dificultat per a respirar, lactant amb irritabilitat o plor excessiu que no es calma, l’infant rebutja menjar o beure, estat general afectat, somnolència o confusió, convulsions o pèrdua de coneixement, febre en infants menors de 3 mesos, mal de cap persistent o que augmenta, vòmits /diarrea persistents amb signes de deshidratació, taques a la pell que no desapareixen al pressionar. Porteu-lo a urgències.

 

I quan poden tornar a l’escola?

La conversió de la COVID-19 en una malaltia respiratòria vírica més, suposa un canvi en l’exclusió escolar dels infants amb malalts. Ara com en totes les malalties respiratoris els infants malalts amb COVID podran tornar a l’escola després de 24 hores sense febre o després de la fi dels símptomes.

Ara que iniciem aquesta nova etapa en la pandèmia, és un bon moment per a recordar les mesures preventives en front de les malalties respiratòries víriques: Rentat de mans, ventilació sempre i les mascaretes de moment.