Les imatges de la guerra d’Ucraïna ens està trasbalsant a tots, especialment quan veiem infants. Em fa mal veure el patiment dels nens i les nenes d’Ucraïna. El meu desig és que aquests nens i nenes ucraïnesos deixen de patir la angoixa i la por de estar a casa o haver de fugir sota el soroll de les armes.
La guerra està a 4.000 km, però els
mitjans de comunicació mostren cada dia, de vegades quasi en directe, imatges
de cases derruïdes, destrosses pels impactes de projectils, trets pels carrers
de la ciutat..., si aquestes imatges son difícils d’assimilar pels adults,
imagineu quan difícil ho han de ser pels infants!
Amargar-lo pot ser una opció en
els infants més petits, però els més grans fàcilment acabaran veien les imatges
en alguna pantalla o escoltaran algú parlant-ne. Fer veure que no passa res o
mentir no és una opció plausible.
Consells per a parlar amb els infants de les imatges de violència que apareixen
en els mitjans de comunicació:
Com a pares
- Conteu el què passa. Expliqueu als infants de forma comprensible, per la seva edat i/o el seu
desenvolupament cognitiu, el que estan veien i escoltant. Eviteu els detalls escabrosos que els espanten i més que ajudar dificulten a fer el relat comprensible. Pregunteu-los que han vist i escoltat per aclarir la informació que puguin haver entès erròniament. - Controleu que veuen. Vigileu quins canals de comunicació estant veien els vostres infants, especialment quan estant sols davant de les pantalles. Eviteu que accedeixin a imatges escabroses o de violència explicita.
- Expliqueu els límits. Determineu clarament els límits geogràfics (on està passat) i temporals (quan està passant) dels fets. No ensenyeu als infants a viure amb por. Mostreu-los que han de fer i com actuar en situacions de risc i com demanar ajut.
- Assenyaleu els aspectes positius. Dintre de qualsevol tragèdia sempre hi ha comportaments exemplars, gent que rescata, gent que cuida, gent que cura... ensenyeu als infants a trobar aquests comportament i aquestes persones.
Com a població
- Normes de protecció: Hem d’exigir a les autoritats del nostre país què assegurin el respecte escrupolós de l’horari de protecció infantil per part dels mitjans de comunicació.
- Ètica professional: Hem de reclamar als mitjans de comunicació que escullin professionalment quines imatges han d’il·lustrar les informacions i quan s’han d’emetre.
Hem de reivindicar en tot moment, i ara encara més, el
dret dels nens i les nenes a créixer en un entorn segur i protegit en el sentit
més ampli d’aquestes paraules.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada